Týden doma s dítětem i matkou? Otec dostane zaplaceno

Vendula Křížová
19. 11. 2008 15:33
Vláda schválila prorodinný balíček
Nečas předložil svůj prorodinný balíček.
Nečas předložil svůj prorodinný balíček. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zůstane-li v budoucnu otec čerstvě narozeného dítěte týden doma spolu s jeho matkou, stát mu za to dá sedmdesát procent jeho platu.

To je jeden z bodů takzvaného prorodinného balíčku ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase, který ve středu schválila vláda. Kromě toho reformní koncepce navrhuje usnadnit zaměstnávání žen na mateřské dovolené nebo vznik firemních školek.

"Každý jedinec by neměl být vnímám pouze jako pracovní síla, ale rovněž jako rodič, který investuje čas, energii a finanční prostředky do péče a výchovy dětí, tedy budoucího lidského kapitálu," popisuje motivace vzniku reformních návrhů Nečas.

Podle něj s návrhem předběžně souhlasila celá koalice, a jeho schválení by tak nemělo stát nic v cestě.

Flexibilní mateřská a firemní školky

Nečas se chce zaměřit především na podporu lidí, kteří chtějí mít děti, ale zároveň pracovat. Měla by jim to umožnit flexibilnější mateřská a rodičovská dovolená nebo daňové úlevy pro firmy, které pro děti svých zaměstnanců zřídí nebo zařídí firemní školku.

"Cílem není pasivní podpora rodiny, ale vytváření vlídnějšího prostředí rodičům pro snadnější sladění pracovního a rodinného života," uvedl po zasedání vlády ministr Nečas. Koncepce reaguje i na skutečnost, že na rozdíl od zahraničí u nás téměř neexistuje nabídka různých typů služeb péče o děti.

V rámci prorodinného balíčku by tak měl vzniknout i nový zákon, který upraví již probíhající praxi tzv. vzájemné rodičovské výpomoci, kdy si rodiče vzájemně střídavě hlídají své děti nebo kdy si ženy často na mateřské dovolené přivydělávají zřizováním "školek" ve svých bytech.

Ministr nově plánuje zavést i otcovskou dávku, tedy v podstatě umožnit otcům být již zmiňovaný týden v průběhu šestinedělí na dovolené s matkou a dítětem.

"Cílem zavedení této dávky v době relativně brzy po narození dítěte je podpora většího zapojení otců do péče o děti a stabilizace rodinných vztahů," vysvětluje ministr.

Snížit by se měly i odvody na sociálním pojištění. V neposlední řadě se pak plánuje změna v přiznávání nároku na odměnu pěstounů.

"Mělo by dojít ke sjednocení odměn pro pěstouny, kteří o děti pečují jak sami doma, tak v rámci větších zařízení," vysvětluje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.

Jedná se například o takzvané SOS vesničky. Nově bude tato péče placena podle zákona o státní sociální podpoře. Tato změna si vyžádá zvýšení výdajů ze státního rozpočtu o 20 až 25 miliónů korun.

"Stát převezme platbu této pěstounské péče od zřizovatelů. Chtěli jsme jim tím ulehčit a zajistit stabilní chod těchto zařízení," uvádí Sezemský.

Rovnost pohlaví jako téma předsednictví

Podle něj jsou ale všechna opatření navržena tak, aby zbytečně dále nezatěžovala státní rozpočet.

"Jedním z hlavních témat českého předsednictví EU by měla být právě podpora aktivního podílu mužů na výchově dětí a fungování rodiny," poukazuje ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková na postoj, který k této tematice vláda zaujala.

Z vlády nyní poputují jednotlivé zákony a jejich změny do poslanecké sněmovny. Pokud se přípravy a schvalování nikde nezdrží, mohly by změny vstoupit v platnost již na konci příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy