Nečas mění příspěvky na péči. Poukázky ale nezavede

Michal Pavec
3. 11. 2008 16:05
Nečas: Mandatorní výdaje neúměrně rostly
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda dnes dala zelenou změně v příspěvcích na sociální péči. Jako součást reformy zákona o sociálních službách ji poslala k projednání do poslanecké sněmovny.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas řekl, že v zákoně mění špatně nastavené vydávání peněz na péči. Podle něho neúměrně zvyšovalo mandatorní výdaje.

V textu novely ale naopak chybí možnost vyplácet příspěvky na péči formou voucherů, o které ministr minulý rok uvažoval.

Nečas: Tento systém je neudržitelný

Méně peněz od státu tak podle navrhované reformy dostanou lidé s nejnižším stupněm postižení. Naopak lidem, kteří pomoc nejvíce potřebují, se příspěvky od státu zvýší.

"Ve stávající podobě zákona je tento stav dlouhodobě finančně neudržitelný," tvrdí Nečas.

Zákon, který Nečas mění, byl vypracován v době, kdy ministerstvo řídil sociálnědemokratický ministr Zdeněk Škromach. 

Špatně nastavené dávky

Pokud změna zákona projde oběma parlamentními komorami, sníží se příspěvek pro první skupinu zdravotně znevýhodněných lidí na osm set korun měsíčně.

Ušetřené peníze se pak přesunou do čtvrté skupiny pro nejpotřebnější osoby, která je podle ministra naopak v současnosti finančně poddimenzovaná. Tito lidé dostávají od státu měsíčně jedenáct tisíc korun.

Podle Nečase byl příspěvek ve výši dvou tisíc korun pro první a zároveň nejpočetnější skupinu příjemců nesmyslně vysoký.

Navíc pouze 26 tisíc lidí z celkového počtu 106 tisíc lidí, kteří tuto dávku pobírají, ji využívá k placení sociální péče.

Řada z nich podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase špatně pochopila účel finančních příspěvků pro lidi s hendikepem.

"V některých případech je lidé používají na zcela jiné účely," uvedl dnes ministr.

Poukázky místo peněz nebudou

V novele se ale nakonec nenašlo místo pro změnu způsobu vyplácení dávek, která měla zamezit zneužívání pěněz na péči. Lidé by už nedostávali peníze pouze na ruku, ale také prostřednictvím poukázek na péči.  

Podle plánu by lidé s postižením volili mezi třemi způsoby čerpání peněz: V hotovosti, formou voucherů, anebo kombinovaně.

"Nejméně by lidé měli dostat při čerpání v hotovosti, naopak nejvíce při čerpání poukázek," plánoval Nečas. Záměr ale jeho úřad do novely nezapracoval.

 

Právě se děje

Další zprávy