Tunel u muzea? Stavěl bych, řekl favorit voleb v Praze

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 9. 2010 18:00
Zelení považují zahloubení magistrály pod zem za šílený nápad
Zdeněk Tůma, kandidát TOP 09.
Zdeněk Tůma, kandidát TOP 09. | Foto: Michal Štůsek

Praha - Primátorský kandidát strany TOP 09 Zdeněk Tůma je sice konkurentem ODS v nadcházejících komunálních volbách, ale obří miliardový projekt pro pražskou automobilovou dopravu z dílny nynějšího vedení města by podpořil.

Bývalý centrální bankéř, který v létě překvapivě vstoupil na českou politickou scénu, je odpůrcem myšlenky investovat v hlavním městě do cyklistické dopravy, ale v debatě o pražské dopravě se přiklonil k tomu, aby městaká magistrála byla svedena pod zem - alespoň nad Václavským náměstím kolem Národního muzea.

O plánu, který se objevil v posledních letech vlády primátora ODS Pavla Béma řekl, že je nejmysluplnější z existujících projektů a během příštích čtyř let je třeba s ním začít. 

Tůma se v Základní škole v Londýnské ulici sešel na debatě se svými volebními konkurenty Bohuslavem Svobodou z ODS, Petrou Kolínskou (SZ/SNK-ED) anebo Karlem Březinou z ČSSD.

Jak by to s tunelem mohlo vypadat nad Václavským náměstím si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Je to šílené

Zatímco se Svobodu se do velkých názorových střetů nedostali, Kolínská nápad na zatunelování magistrály zcela odmítla.  

"Ten projekt je naprosto šílený," reagovala Kolínská s podotknutím, že náklady na stavbu by činily 12 miliard korun za 800 metrů magistrály.

Kolínská řekla, že by se z magistrály měl stát městský bulvár a za své vystoupení sklidila velký aplaus. 

Tůma se poté vysvětlil, že svedení magistrály pod zem nemyslel jako řešení severojižního propojení Prahy a že řešením není ani zasypání magistrály. Podle zpravodje ČTK byl reakcí na tato slova mnhem skromnější potlesk. 

A po skončení debaty říká Tůma Aktuálně.cz: "Petra Kolínská je vynikající odbornice, s níž bych se po volbách sešel v koalici opravdu velmi rád."

S levicí a s TOP 09 do tunelu

V nedávné anketě Aktuálně.cz se přitom víceméně kladně nebo aspoň zdrženlivě stavějí s výjimkou zelených všechny hlavní politické strany.

Zejména levice stavbu tunelu zmiňuje, komunisté by jej dokonce postavili od Nuselského mostu až za budovu státní opery. Pravice je zdrženlivější, není proti, ale i ODS připomíná, že by bylo nejdříve třeba posoudít ekonomickou náročnost takového projektu.

Samotná TOP 09 ve zmíněné anketě jen sdělila, že je třeba dopravu z magistrály nad Václavským náměstím odvést jinam. Jak si to představuje, naznačil její lídr až nyní. 

 

Právě se děje

Další zprávy