Topolánek se chová infantilně, řekl Bém. A chce omluvu

Kateřina Eliášová
26. 3. 2009 11:47
Premiér ho obvinil, že položil vládu. Bém si však myslí, že by další vládu měl znovu sestavit Topolánek.
Pavel Bém
Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Situace v nejsilnější parlamentní straně se dva dny po pádu vlády přiostřuje.

Do křížku se pustili předseda ODS a premiér Mirek Topolánek a pražský primátor Pavel Bém.

Záminku k přestřelce dal ve středu sám Topolánek. Večer totiž v České televizi otevřeně obvinil prezidenta Václava Klause, že ovlivnil hlasování o nedůvěře vládě a přispěl tak k jejímu pádu.

"O roli Tlustého, Béma a Klause snad už nikdo nepochybuje. Klaus stojí proti vládě zcela jasně od podzimních senátních a krajských voleb," uvedl premiér.

Béma, někdejšího 1. místopředsedu ODS, výrok rozčílil a požaduje omluvu. "Už jsem si zvykl na to, že Mirek Topolánek spíš než by hledal chyby u sebe, tak se snaží najít viníky někde jinde. Mrzí mě to a čekám, že se mi premiér omluví," uvedl exkluzivně pro Aktuálně.cz.

Přehledně:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Z pádu vlády radost nemám ani v nejmenším, zvláště pak s ohledem na dopad finanční krize a roli ČR v rámci předsednictví EU," dodal později v tiskovém prohlášení. Podle ČTK však také dodal, že by měl prezident opět pověřit sestavením vlády Mirka Topolánka.

Připomněl, že vládě důvěru nevyslovili pražští poslanci, ale "takzvaní rebelové", kteří "byli a jsou ve svých stranách ostrakizováni a vylučováni".

Jsme jednotní, tvrdí občanští demokraté

Pro ODS teď není příliš výhodné se rozhádat, měla by spíše držet při sobě, myslí si straníci.

"Je to spíše názorový střet v ODS. Netěší mě, když se tyto věci prezentují navenek," řekl například 1. místopředseda strany David Vodrážka.

A tvrdí, že ODS je až na tento exces jednotná. "ODS drží při sobě, toto byl pouze jeden výrok," tvrdí Vodrážka.

 

Právě se děje

Další zprávy