Topolánek poprvé otevřeně: Za pádem vlády stojí Klaus

Tomáš Netočný, tnt
26. 3. 2009 10:21
Premiér v České televizi poprvé veřejně obvinil prezidenta Klause z toho, že stojí za pádem vlády
Mirek Topolánek krátce poté, kdy v úterý padla jeho vláda
Mirek Topolánek krátce poté, kdy v úterý padla jeho vláda | Foto: Reuters

Praha - Premiér Mirek Topolánek otevřeně obvinil prezidenta Václava Klause, že ovlivnil hlasování o nedůvěře vládě a přispěl tak k jejímu pádu.

"O roli Tlustého, Béma a Klause snad už nikdo nepochybuje. Klaus stojí proti vládě zcela jasně od podzimních senátních a krajských voleb," uvedl premiér v pořadu České televize Události, komentáře.

Mirek Topolánek takto odpověděl na otázku moderátora Martina Veselovského, který se ptal, jak by premiér komentoval středeční výrok šéfa Strany zelených Martina Bursíka.

Předseda zelených uvedl, že za drátky vedoucí k poslancům ODS Tlustému a Schwippelovi tahal prezident Klaus. Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel hlasováním proti vlastní vládě pomohli opozici kabinet potopit. Bez nich by nedůvěru sněmovna vyslovit nedokázala.

Moderátor se pro jistotu premiéra dotázal, zda jeho odpovědi rozumí dobře. Ten ji zopakoval a dodal: "Není pochyb o tom, že pád vlády se dnes určitě slavil na Hradě, na ruské ambasádě a na pražském magistrátu."

Zmínkou o pražském magistrátu připomněl Topolánek otevřené spojenectví svého hlavního stranického soupeře primátora Pavla Béma s prezidentem Klausem.

Bém se proti takovým výrokům ohradil. Deníku Aktuálně.cz řekl, že si u Topolánek zvykl na to, že hledá chyby u jiných. Přesto doufá, že se mu premiér omluví.

Pavel Bém
Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek
V ODS to vře:
Bém chce omluvu od premiéra. Vládu jsem nepoložil, říká

Speciál Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Není však zcela zřejmé, co premiér mínil narážkou na ambasádu Ruské federace v Praze.

Jedním z možných výkladů je nadstandardní vstřícnost prezidenta Klause vůči moskevskému vedení a také zmrazení plánů na instalaci amerického protiraketového radaru na českém území, ke kterému pád vlády výrazně přispěl.

Odnese to ekonomika, uvedl premiér

"Jsem z pádu vlády smutný, protože to nepochybně výrazně poškodí především ekonomiku České republiky," prohlásil v televizi Topolánek.

"Teprve teď bude mnohým postupně docházet, že jsme se jako mávnutím proutku dostali mezi země jako je Lotyšsko, Island nebo Maďarsko. Ty se potýkají s mnohem většími ekonomickými problémy, než ostatní a krize tam ohrožuje mnoho lidí."

Předseda vlády uvedl, že jedním z motivů, proč Václav Klaus přispěl k pádu vlády, je prezidentův odmítavý postoj ke schválení Lisabonské smlouvy. A také skutečnost, že si podle něj Klaus nepřeje Topolánkův úspěch během předsednictví České republiky v Evropské unii.

Co však premiér označil za překvapení, je snaha právě teď položit vládu ze strany šéfa ČSSD Jiřího Paroubka.

"To je člověk, který chce v této zemi vládnout, a je schopen připustit situaci, která destruuje naši pozici v Evropě, která nám nic nepřináší, a která dokonce nepřináší ani jeho kýženou vládu," uvedl Mirek Topolánek.

 

Právě se děje

Další zprávy