ČSSD: Budeme jednat, dohodě nevěříme

Petr Holub
22. 7. 2006 16:48
Praha - Rozhovory o toleranci vlády ODS budou i přes krach dohody o sněmovně, rozhodlo vedení ČSSD. Jeho členové čekají dál souboj nervů.

"Dohoda o podpoře trojkoaliční, anebo nějaké jiné vlády je možná, ale vzhledem k tomu, jak trojkoalice postavila koaliční smlouvu a jak se chovají její představitelé, tak je velmi nepravěpodobná," shrnul postoj Ústředního výkonného výboru ČSSD místopředseda Zdeněk Škromach.

Nejostřejší šípy míří na Bursíka

Sociálním demokratům vadí v programu koalice především rovná daň, zrušení zákona o neziskových nemocnicích a zásahy do nedávno schváleného zákoníku práce. Z koaličních partnerů nejčastěji kritizovali šéfa zelených Martina Bursíka, který nedávno obvinil ČSSD, že chce podplatit poslance ekologické strany.

O koaliční smlouvě dosud mluvili pouze vicepremiér Jiří Havel za ČSSD a za ODS první místopředseda Petr Nečas. Nečas prohlásil, že objevili rozsáhlý průnik programů, Havel připustil pouze shodu v podpoře vzdělanosti a boji s korupcí.

V pondělí by se už měly sejít tříčlenné vyjednávací týmy.

Předčasné volby - zatím ne

Na ústředním výboru byly v menšině nesmiřitelné hlasy, které vylučovaly každou dohodu. "Programový kompromis ani není možný. Co by mělo být jeho základem?" ptá se předseda děčínské stranické organizace Jaroslav Foldyna.

Základem domluvy ODS a ČSSD by podle něho mohla být pouze dohoda o předčasných volbách, které by se konaly už podle nových, spíše většinových pravidel.

Foldynův názor však odmítá Škromach: "Předčasné volby jsou daleko. Bude o nich možné mluvit, až v povolebních jednáních zklamou nově zvolené reprezentace."

Sociálnědemokratický ústavní expert Zdeněk Jičínský pochybuje o smyslu velkých převratů ve volebních pravidlech: "Většinový systém není v souladu s našimi principy," řekl. Podle něho by stačilo rozdělit velké volební kraje - například střední Čechy nebo jižní Moravu - na polovinu. Namísto současných čtrnácti krajů by se tak volilo ve dvaceti.

ČSSD bude členům trojkoalice klást ostré podmínky pro podporu jejich vlády.
ČSSD bude členům trojkoalice klást ostré podmínky pro podporu jejich vlády. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Deadline pro Topolánka

Dosavadní pasivitu sociálních demokratů vysvětluje politolog Milan Znoj: "Nemohou dělat víc, když nesestavují vládu."

Jednání se podle něho mohou v nadcházejícím týdnu pohnout. Předseda ODS Topolánek by měl do deseti dnů říci prezidentu Klausovi, jestli skutečně půjde žádat o důvěru sněmovny s trojkoalicí, anebo zvolí jné řešení.

Tím se zlepšuje pozice sociálních demokratů, kteří mohou přijít s tvrdými podmínkami tolerance středopravého kabinetu. "Rozhodne, kdo bude mít lepší nervy," míní Znoj.

 

Právě se děje

Další zprávy