Topolánek na Hrad nejde. Není proč

zj, čtk
27. 11. 2006 14:01
Praha - Prezident Klaus zrušil původně plánovanou schůzku s předsedou ODS. Uvnitř: Audio
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

Prezident a šéf ODS si dnes ráno zatelefonovali. Výsledek? Klaus zrušil schůzku s Topolánkem, maraton povolebního hledání nové vlády běží dál, aniž je vidět cíl.

Václav Klaus se k neobvyklému kroku odhodlal poté, co zjistil, že s Topolánkem nijak nepokročil v jednání o novém kabinetu.

Den předtím totiž předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl, že ani další Topolánkovu nabídku na vládu čtyřkoalice nebere. "ČSSD do takové vlády nepůjde," řekl Paroubek v neděli večer.

Paroubek: Do čkyřkoaliční vlády nepůjdeme
Kam dospělo jednání o vládě v neděli ČTĚTE ZDE

"Po dnešním ranním telefonickém rozhovoru s předsedou vlády Mirkem Topolánkem, ze kterého vyplynulo, že jednání o sestavení nové vlády zatím nepokročilo, prezident republiky zrušil plánovanou schůzku, na které měl být seznámen s pokrokem v jednáních," sdělil mluvčí Hradu Petr Hájek.

Topolánek se podle zdroje blízkého vedení ODS dnes ještě potká s Miroslavem Kalouskem, o němž se uvažuje jako o možném vicepremiérovi do příští vlády.

Lidovec Miroslav Kalousek v poslanecké sněmovně.
Lidovec Miroslav Kalousek v poslanecké sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát
Příští vláda: S Kalouskem, ale bez ČSSD
Přečtěte si, kam minulý týden dovedli politici jednání o vládě

Grémium ODS bude o dalším postupu jednat v úterý ráno.

Už minulý týden lidé blízcí jednáním o nové vládě Aktuálně.cz sdělili, že ODS jedná se čtyřmi poslanci ČSSD o tom, aby podpořili vládu. Tato situace prý trvá dodnes.

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek však dnes vydal prohlášení, v němž říká, že ODS nikdy nelovila přeběhlíky ze sociální demokracie. 

Případ Dalík: omluva nebude

Topolánek chtěl ve druhém pokusu vytvořit koalici s ČSSD, KDU-ČSL a Stranou zelených, která by zemi spravovala do předčasných voleb na jaře či v létě 2008.

Paroubek však místo toho nabízí ODS a lidovcům reformní trojkoaliční vládu, která by zemi spravovala minimálně do druhé poloviny roku 2009.

Paroubek také čeká od ODS a jejího předsedy omluvu za výroky Topolánkova tajemníka Marka Dalíka o přetahování některých poslanců ČSSD. Sociální demokracie chce také vysvětlení Dalíkova výroku, že jednání se sociální demokracií "je vlastně jenom jako".

Poslechněte si AUDIO: Jaký je vztah Mirka Topolánka a Marka Dalíka?
(z dva roky starého policejního odposlechu kvůli kauze Kořistka)

Topolánek však míní, že se nemá za co omlouvat. "Marek Dalík se nedopustil ničeho nečestného. Jeho názory jsou plně v souladu s oficiálním názorem ODS," uvedl Topolánek v dnešním prohlášení. (Jeho celý text čtěte ZDE)

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Marek Dalík on line
Topolánkův poradce dnes od 16:00 odpovídá na otázky čtenářů Aktuálně.cz

Krok k ústavní krizi

Česko je tak znovu o krok blíže nejen třetímu pokusu o sestavení vlády, ale také ústavní krizi. Taková situace by se v tuzemské politice odehrávala vůbec poprvé.

Pokud by Topolánek stejně jako v prvním pokusu neuspěl se snahou získat důvěru sněmovny ani napodruhé, třetího premiéra by vybíral šéf sněmovny. Toho by však v té době sněmovna neměla. Momentální předseda dolní komory parlamentu, sociální demokrat Vlček, slíbil, že se funkce před třetím pokusem vzdá.

 

Právě se děje

Další zprávy