TOP 09 jednala o nástupci Drábka, o výsledcích mlží

Domácí ČTK Domácí, ČTK
9. 10. 2012 13:20
Na čem se TOP 09 při schůzi přesně dohodla, Drábek nechtěl říci
TOP 09 hledá nástupce Jaromíra Drábka.
TOP 09 hledá nástupce Jaromíra Drábka. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vládní TOP 09 bude na post ministra práce a sociálních věcí po Jaromíru Drábkovi vybírat kandidáta s nezpochybnitelnou a jasnou politickou odpovědností.

Řekl v úterý předseda poslaneckého klubu strany Petr Gazdík po jednání stranického předsednictva.

Co však klub na schůzi přesně projednával a na čem se konkrétně dohodl, jasné není.

Gazdík však zdůraznil, že v úterní diskusi stranického vedení konkrétní jména nepadala, definitivní rozhodnutí o kandidátovi náleží předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi.

"Předsednictvo jasně konstatovalo, že stále věří, že koaliční závazky budou dodrženy a že vláda dál bude pokračovat v reformním úsilí," poznamenal Gazdík.

Na dotazy České televize, která se snažila dobrat se konkrétnějších výsledků z diskuse, ministr Drábek odpovídal maximálně vyhýbavě: "To je dobrá otázka, ale špatně načasovaná. To je dobrá otázka, ale má špatného adresáta." Vše nasvědčuje tomu, že TOP 09 jen takticky vyčkává.

Z kuloárů strany v minulých dnech znělo, že kvůli sporům uvnitř koaliční ODS a z nich plynoucího možného pádu vlády ještě tento měsíc nemá smysl do končícího kabinetu vysílat "plnohodnotného" politika, který by jen do předčasných voleb udržoval v provozu agendu úřadu.

Drábek křeslo ministra opustí na konci října. Vyvodil politickou odpovědnost poté, co soud poslal do vazby jeho dlouholetého spolupracovníka a donedávna také prvního náměstka Vladimíra Šišku, obviněného z podplácení.

Předsednictvo TOP 09 podle stranické mluvčí Alžběty Plívové podpořilo úsilí svého ministra zdravotnictví Leoše Hegera ustavit kvalitního kandidáta na funkci hlavního hygienika, který by zajistil novou vizi pro činnost hygienické služby a udržení její vysoké pozice v rámci Evropské unie.

Heger na místo hlavního hygienika vybral šéfa liberecké krajské hygieny Vladimíra Valentu. Nahradit má dlouholetého hlavního hygienika Víta, kterého policie v březnu obvinila pro podezření ze zneužití pravomocí a porušení povinností při správě cizího majetku manipulováním zakázek na poradenství.

Předsednictvo TOP 09 také podporuje Hegera v jeho snaze změnit řízení Všeobecné zdravotní pojišťovny, uvedla mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy