TOP 09 otálí s nástupcem Drábka, čeká na osud vlády

ČTK ČTK
4. 10. 2012 16:26
Strana zatím nerozhodla, kdo odcházejícího ministra nahradí
Ministr Drábek končí k 30. říjnu.
Ministr Drábek končí k 30. říjnu. | Foto: Jan Langer

Praha - Vládní TOP 09 zatím příliš nediskutuje o tom, kdo v křesle ministra práce a sociálních věcí nahradí na konci měsíce odcházejícího Jaromíra Drábka.

Někteří politici této strany dokonce dávají najevo pochybnosti, zda má podobné hledání smysl v situaci, kdy reálně hrozí konec celé vlády kvůli nejednotě koaliční ODS.

Drábek oznámil svůj odchod ve středu poté, co vzal soud do vazby jeho někdejšího náměstka Vladimíra Šišku pro podezření z uplácení.

Například podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 a šéfa partnerského hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petra Gazdíka bude definitivní rozhodnutí o tom, kdo Drábka vystřídá, záviset na vývoji politické situace.

"Prvním rozhodnutím bude, zda to bude straník, či nestraník," míní politik. Nemá podle něj totiž příliš smysl, aby TOP 09 nominovala do uvolněného křesla špičkového politika, který by pak jen několik měsíců "dosloužil" jako člen vlády v demisi.

Gazdík naráží na otázku, zda všichni poslanci ODS premiéra Petra Nečase na říjnové schůzi sněmovny podpoří přehlasování veta, kterým prezident Václav Klaus zablokoval jednu z prováděcích norem k připravovanému druhému pilíři důchodové reformy.

Langšádlová o postu neuvažuje

Vládě tak jen více zkomplikoval život, kabinet má totiž problémy hlavně s tím, že několik poslanců Nečasovy strany už jednou potopilo vládní stabilizační balíček daňových změn.

Nyní vyjednává o tom, zda jej podpoří ve chvíli, kdy jej vláda předložila znovu a spojila s ním svou důvěru.

"Oficiálně je to tak, že rozhodne předseda Karel Schwarzenberg. Všechno ostatní jsou spekulace," podotkl první místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek.

"Možná, že už to ani nebude potřeba. Vláda může padnout 25. října," poznamenala k hledání nového ministra také místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Její jméno už se v souvislosti s křeslem po Drábkovi objevilo ve spekulacích médií, ona sama však takové úvahy prý vůbec nevede.

"O tom jsem vůbec neuvažovala, jezdím po kraji. V tuhle chvíli soustředím všechnu energii na volby," řekla jednička na středočeské kandidátce strany.

Kalousek: Drábka nahradit dokážeme

O výběru Drábkova nástupce se tak strana zřejmě začne vážně bavit příští týden v úterý na jednání stranického předsednictva.

Z výroků jejích představitelů však plyne, že diskuse nebude uzavřena nejen před krajskými volbami, ale zřejmě ani před klíčovými hlasováními na říjnové schůzi sněmovny, které ukážou, zda bude vláda vůbec pokračovat.

Přesto první místopředseda Kalousek říká, že TOP 09 je dostatečně personálně a intelektuálně silná strana, aby dokázala Drábka kvalifikovaně nahradit.

TOP 09 se také ohradila proti spekulacím v médiích, že by s kauzou náměstka Šišky a Drábkovým ministerstvem mohly souviset stranické finance. Šiška je uveden mezi sponzory strany v roce 2009.

Předseda TOP 09 Schwarzenberg podle mluvčí strany Alžběty Plívové důrazně odmítl, že by stranu mohly jakkoliv podporovat peníze z ministerstva práce a sociálních věcí.

 

Právě se děje

Další zprávy