Tichá válka v ČSSD nekončí, dovolba vedení ukazuje pat

Martina Machová Martina Machová
18. 6. 2011 14:45
Předsednictvo v ČSSD přitom rozhoduje o klíčových otázkách politiky strany
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ani tři měsíce po svém sjezdu nedokázala sociální demokracie dovybrat širší vedení. Ukazuje se, že strana není po volbě nového předsedy zcela jednotná.

Socialisté nebyli o víkendu schopni ani na druhý pokus dovolit členy svého předsednictva, které rozhoduje o klíčových otázkách politiky strany. Z šesti lidí na svém sobotním jednání ústředního výkonného výboru vzešla jen čtyři jména. Čtyři zvolili již na svém minulém jednání v dubnu, zbývá tak dovolit dva.

"Je to dokonale štípnuté," komentoval výsledky dovolby jeden z delegátů. Na dubnovém jednání totiž skončil boj o předsednictvo mezi Haškovci a Sobotkovci remízou. Totéž se opakovalo i tuto sobotu.

Do širšího vedení se dostali dva příznivci Bohuslava Sobotky - místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková a šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. Z Haškových podporovatelů pak uspěla poslankyně Vlasta Bohdalová a pražský radní Petr Dolínek.

Že se jedná o jeden z posledních bojů o získání vlivu v největší opoziční straně, která by podle průzkumů veřejného mínění případné volby do sněmovny s přehledem vyhrála, napovídá i vyjednávání v kuloárech. Oba tábory rozesílaly volitelům SMS zprávy, jak volit.

Ačkoli Sobotka zvítězil nad Michalem Haškem a od konce března je oficiálním předsedou socialistů, jeho vítězství nebylo jednoznačné. A to nejen těsnému rozdílu při hlasování, které dopadlo 285 ku 304 ve prospěch Sobotky.

Do čela ČSSD se následně Sobotkovi podařilo prosadit ze svých skalních příznivců Jiřího Dienstbiera a Lubomíra Zaorálka.

Za třetího "Sobotkova muže" byl považován Martin Starec, ten ale během tří měsíců ukázal, že má vlastní hlavu a například se podle informací Aktuálně.cz postavil proti Sobotkovým křídlem prosazované přeregistraci Ústeckého kraje.

Vedení ČSSD
Vedení ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

Pokračování sjezdu

Z Haškových podporovatelů se podařilo prosadit posty místopředsedů nakonec jen dva - Zdeňka Škromacha a Marii Benešovou. Obecně by se ale podle personálního složení dosud nekompletního předsednictva dalo říci, že Hašek má nad Sobotkou lehce navrch.

Že Bohuslav Sobotka není ve své pozici pevný, ukázalo v minulosti hned několik drobných přetahovaných. Kromě kompletní přeregistrace Ústeckého kraje šlo například i o rozvrat koalice na radnici v Liberci.

Sobotkovi se nepodařilo přesvědčit liberecké straníky, kteří zrušili původní koaliční smlouvu na tamní radnici, aby se vrátili k jednacímu stolu a nespolupracovali s tamní ODS, jak deklarovali před komunálními volbami. V současnosti liberecké socialisty drží na radnici právě ODS a to "tichou podporou".

"Štíplé" předsednictvo

Situace se opakovala i na pátečním jednaní předsednictva, které trvalo čtyři hodiny a které řešilo vnitrostranické regule jako například referendum nebo jednací řády. Bohuslavu Sobotkovi se dlouho nedařilo prosadit vlastní návrhy.

Určitý koncenzus, jako řád vnitrostranických referend, či regule pro stranické primárky pro krajské a senátní volby, ústřední výkonný výbor nakonec schválil.

Dosavadní klíčové mocenské střety ovšem zatím dopadali remízou. Například stínová vláda sociální demokracie skončila nakonec kompromisem a bez Paroubka.

 

Právě se děje

Další zprávy