Tibetské vlajky vlají, Čína protestuje

10. 3. 2006 17:25
Praha - Skoro 300 českých radnic dnes vyvěsilo tibetskou vlajku. Čínská ambasáda protestuje a rozeslala radnicím dopisy. Uvnitř: VIDEO, AUDIO
Na budově Krajského úřadu v plzeňské Škroupově ulici zavlála 10. března poprvé v historii vlajka Tibetu. K akci na podporu Tibetu se připojily desítky radnic českých a moravských měst.
Na budově Krajského úřadu v plzeňské Škroupově ulici zavlála 10. března poprvé v historii vlajka Tibetu. K akci na podporu Tibetu se připojily desítky radnic českých a moravských měst. | Foto: čtk

Tibetskou vlajku v Česku vyvěsilo přes 285 radnic. Připomněly tím povstání Tibeťanů proti čínské okupaci v roce 1949. Čínské ambasádě se to ale nelíbí. Rozeslala dokonce dopis, v němž starosty vyzývá, aby vlajky na radnice nedávali.

Poprvé se vlajky v Česku vyvěšovaly v roce 1996. I přes protesty čínské ambasády počet měst každoročně rostl. Teprve letos si některá města vyvěšení vlajky rozmyslela.

Podle organizátorů akce ze sdružení Lungta k tomu mohl přispět i dopis čínského velvyslance.

Čínský velvyslanec Tchang Kuo-čchiang v něm upozorňuje starosty na to, že česká vláda uznává svrchovanost Číny nad Tibetem. Radnice by proto podle něj měly s vyvěšováním vlajek přestat. Mnohem důležitější je podle velvyslance "společně chránit přátelské vztahy a spolupráci našich zemí".

Okupace? Kdepak - osvobození!

Čínský velvyslanec se v dopisu pokouší i o vlastní interpretaci historie Tibetu. "Chtěl bych Vám přiblížit tibetskou historii, současnost a také čínské stanovisko k otázce Tibetu, prosím, abyste to vysvětlili těm, kteří neznají tato fakta," píše starostům a hejtmanům.

Okupace v roce 1950 podle něj byla "mírovým osvobozením", které Tibetu přineslo demokratizaci a ekonomickou prosperitu. "Jak všichni vědí, Tibet je odedávna nedílnou součástí čínského území," dodává velvyslanec.

Tibet se přitom pod přímou vládu Číny dostal až roku 1950 po okupaci čínskou armádou. Do té doby byl uznáván vládami ostatních zemí jako samostatný stát. Také čínští císaři mu vždy přiznávali samostatnost.

Radnice, které vlajku letos nevyvěsí, odmítají, že by to mělo souvislost s dopisem. Argumentují spíše ekonomickými zájmy. "Politika Číny se mění a také jiné země a jejich firmy vstupují a investují v Číně," řekl například starosta Přerova Jindřich Valouch (ČSSD).

Ve vlajkách třetí na světě

Radnice se kvůli dopisu hromadně obracely na ministerstvo zahraničí. To se k aktivitám radnic postavilo zcela neutrálně. "Samosprávy měst a obcí jsou na státních institucích nezávislé a je na jejich vlastním uvážení, zda se k vyvěšování tibetských vlajek připojí, či nikoliv," píše se ve stanovisku ministerstva.

Vyvěšování vlajek v Česku iniciovalo v roce 1996 sdružení Lungta. Akce se napoprvé zúčastnily jenom čtyři radnice - Praha 3, Litoměřice, Horní Planá a Hradec Králové. O rok později jich bylo dvacet, vloni už 274.

Vlajky na radnicích ale nebyly jedinou aktivitou odpůrců čínské okupace. Na demonstraci pořádané Amnesty International před čínskou ambasádou se dnes odpoledne sešlo zhruba 80 lidí. Před zastupitelským úřadem podepisovali protestní dopis čínskému velvyslanci a zapalovali svíčky na památku Tibeťanů, kteří skončili za své názory a víru ve vězeních.

Podobné demonstrace na podporu Tibetu se konají 10. března na celém světě. Vyvěšování vlajek na radnicích je ale evropskou specialitou. Čeští radní jsou přitom ve srovnání s evropskými kolegy v zahraničí velmi aktivní.

Vloni skončilo Česko v počtu tibetských vlajek na třetím místě, více jich  bylo jenom ve Francii a v Německu. Celkem se vlajky objevily na 1728 evropských radnicích od Albánie po Švýcarsko.

 

Právě se děje

Další zprávy