Tejc: ČSSD bude pro vydání poslance Ratha policii

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
16. 5. 2012 21:33
Otevření policejní žádosti o Rathově vydání ale vyvolalo přestřelku mezi ODS a ČSSD
Jeroným Tejc
Jeroným Tejc | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ČSSD a ODS se přou, zda mohl předseda mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka odvézt materiál s policejní žádostí o vydání Davida Ratha k trestnímu stíhání ze sněmovny, nebo ne.

ODS ústy předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové mluví o "šokující informaci" a upozorňuje, že se tak žádost a "spisový materiál" ocitl na půdě Lidového domu ještě dřív, než ho viděli další členové výboru.

Bohuslav Sobotka se hájí tím, že nikdo jiný obálku rozlepit nemohl a on to udělal, i když na půdě ČSSD.

Pokud by to byl policejní spis, bylo by to na debatu, pokud jen žádost, není to žádný problém, hájí předsedu své strany předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Zároveň dodává, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by v kauze Davida Ratha, kterého policie zadržela na ulici se sedmi miliony korun v krabici a obvinila z korupce, šlo o politicky motivovanou manipulaci.

"Za sociální demokracii mohu říct, že všichni budeme hlasovat pro vydání," říká Tejc.

A.cz: Máte vy osobně v tuto chvíli podezření, že by mohlo jít o politicky motivované zadržení?

Poté, co jsem zhlédl informace v médiích, tak se přiznám, že nemám podezření, že by šlo o účelovou manipulaci. To se nemusí ukázat jako pravda, ale v tuto chvíli je to pro mě trestný čin jako každý jiný.

Co účelové může být, že sto elitních policistů bylo nasazeno pouze na Davida Ratha, ne na kmotry ODS, na pana Vondru, který stále uniká obvinění, na kauzu IZIP. Ale to nic nemění na problému, který má David Rath a díky tomu i sociální demokracie.

A.cz: Ano, ale nikoho nechytili přímo při činu jako Davida Ratha…

Otázkou je, zda to znamená, že nikdo z kmotrů ODS nepáchá trestné činy, jestli pan Janoušek, Bém a další jsou nevinní, a nebo se jen na ně nenasadilo sto policistů.

A.cz: Vraťme se ale k Davidu Rathovi: takže předpokládáte, že mandátový a imunitní výbor dá doporučení vydat poslance Ratha policii?

Podle toho, co teď vím z médií, nedovedu si představit, že by výbor nedoporučil sněmovně ho vydat. Alespoň za sociální demokracii mohu říct, že všichni budeme hlasovat pro vydání. Dokonce si myslím, že by tomu měl předejít tím, že se sám vzdá mandátu.

A.cz: Co ale problémy kolem policejní žádosti - je standardní, aby předseda výboru odvezl spis ze sněmovny, jako to udělal Bohuslav Sobotka?

Pro mě je to nová informace. Druhá věc je, jestli to byl spis, nebo žádost. Pokud by to byl spis, tak je to na debatu, pokud jen žádost, tak ta by měla být stejně zveřejněna.

A.cz: Je to ale standardní jednání?

Takto to nechci hodnotit. Ale byl jsem předsedou mandátového a imunitního výboru zhruba rok a za tu dobu jsem si materiály nevezl nikam jinam. Ale asi to není nic, co by nějak porušilo zákony a pravidla.

 

Právě se děje

Další zprávy