Také o Schwippelovi jednala místní ODS. Podpořila ho

Jakub Antoš
19. 9. 2008 19:15
Jan Schwippel opustil poslanecký klub ODS
Jan Schwippel je již druhým zákonodárcem ODS, který klub opustil.
Jan Schwippel je již druhým zákonodárcem ODS, který klub opustil. | Foto: Ondřej Besperát

Zadní Třebaň - Poslanecký klub vládní ODS v tomto týdnu opustili dva členové - Jan Schwippel a Juraj Raninec. Reagovali tak na tzv. kauzu Vyděrač. Krok obou zákonodárců nyní zaměstnává jejich domovské místní organizace ODS. Kvůli Schwippelovi se sešla šestičlenná stranická buňka v Zadní Třebani na Berounsku. A podpořila jej.

Raninec i Schwippel v posledních dnech svým spolustraníkům vysvětlují odchod z klubu a seznamují je s tím, jak se zachovají při dalších hlasováních ve sněmovně. To straníky zajímá především. Samotný akt vystoupení ani tolik ne.

Podívejte se: Ranince následoval Schwippel. ODS ztrácí lidi

Krátce poté, co poslanec Schwippel dopisem oznámil odchod z klubu, se sešli členové jeho domovského místního sdružení ODS v Zadní Třebani na uzavřeném jednání.

Buňka ODS u Schwippelů

Účast byla stoprocentní. Předsedkyně sdružení Kateřina Schwippelová - poslancova matka, jediný místopředseda sdružení Jan Schwippel a čtyři další spolustraníci.

Shodli se na společném stanovisku. Překvapivě jednohlasně.

"Místní sdružení Zadní Třebaň pana poslance podporuje. Společné prohlášení jsme nevydali, zatím jsme mu jen vyjádřili podporu. Ale bude-li třeba vydáme ho," řekla deníku Aktuálně.cz Schwippelová, která zároveň šéfuje i oblastní radě ODS na Berounsku.

První odpadlík vládní ODS. Juraj Raninec.
První odpadlík vládní ODS. Juraj Raninec. | Foto: Ondřej Besperát

Setkání oné šestice je důležité z toho důvodu, že právě jen místní organizace je tím arbitrem, který rozhoduje o případném vyloučení člena z ODS.

"Vysvětlení svého odchodu nám poskytl dobrovolně," tvrdí předsedkyně. Vyloučení z partaje, o němž hovoří někteří českolipští spolustraníci druhého odpadlíka Ranince, vylučuje. "V žádném případě ne," reaguje Schwippelova matka.

Raninec musí hlasovat s koalicí. Jinak hrozí vyloučení

Jednání místní ODS v České Lípě, kam patří Juraj Raninec, zatím nikdo nenavrhl. Podle slov předsedkyně a starostky města Hany Moudré čekají, jestli Raninec dostojí svým slovům a bude hlasovat spolu s koalicí pro vládní reformy.

Více o Ranincově odchodu: Koalice slábne. Klub ODS opustil první poslanec

"Pokud bude o reformách hlasovat tak, jak deklaruje, to znamená s vládou, tak v tom odchodu z klubu problém není. Pokud by ale hlasoval proti vládě, tak určitě budu já tou první, která iniciuje svolání místního sněmu a budeme diskutovat i vyloučení z ODS," říká Moudrá.

Odlišný postoj má místopředseda sdružení a senátor Karel Tejnora. "To vyloučení nebo setrvání ve straně není podstatné. Je jisté, že za stávajícího vedení stejně nedostane šanci. Nikdy se nedostane ani na kandidátku," myslí si Tejnora.

Aféra Vyděrač dál hýbe politikou

Oba zákonodárci klub opustili v reakci na postoj vedení ke kauze exposlance Jana Moravy.

"Hlavním důvodem mého odchodu je nesouhlas s přístupem vedení klubu a vedení ODS k řešení ´Kauzy Morava´. V poslaneckém klubu pod vedením Petra Tluchoře navíc již delší dobu pociťuji omezování prostoru pro svobodnou výměnu názoru," vysvětlil svůj odchod Schwippel.

Čtěte také: Neratovická ODS chce, aby Morava zůstal v partaji

Kauza Morava se na veřejnosti objevila na počátku září. Morava se dostal do podezření, že shání vyděračské materiály proti kolegům v politice a že zamýšlel vydírat poslankyni Strany zelených Olgu Zubovou.

Redaktoři televize Nova jej v průběhu sedmi měsíců tajně natáčeli, jak od záměrně nastrčených lidí mimo jiné kupuje intimní, ale fingované fotografie poslance ODS Vlastimila Tlustého.

Morava trvá na své verzi a tvrdí, že se stal obětí novinářského komplotu. Přesto se 8. září vzdal poslaneckého mandátu a později i šéfování mělnické ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy