Neratovická ODS chce, aby Morava zůstal v partaji

Jakub Antoš
18. 9. 2008 21:15
Morava se po skandálu vzdal mandátu poslance
Exposlanec ODS Jan Morava.
Exposlanec ODS Jan Morava. | Foto: Ludvík Hradilek

Neratovice - Jan Morava, který je hlavním aktérem takzvané kauzy Vyděrač, zůstává členem ODS. Rada místního sdružení ODS v Neratovicích, domovské buňce exposlance Moravy, mu doporučila, aby ve straně zůstal.

Bývalý zákonodárce Jan Morava ve čtvrtek večer přijel spolustraníkům objasnit svojí roli v celé kauze a představit jim návrhy, jak se k situaci postavit.

Po hodině a půl jednání se rada vyslovila jednoznačně. Setrvání Moravy v ODS podporuje.

O Moravově osudu se rozhodne na konci října

"Místní rada bere na vědomí vysvětlení pana Moravy a zároveň mu doporučuje, aby setrval v místním sdružení ODS jako člen," přečetl do telefonu usnesení neratovické ODS její předseda Aleš Dlouhý.

O jeho dalším působení ve vládní straně tak rozhodne až místní sněm v Neratovicích, který se sejde 23. října. Sám Morava nyní zvažuje, jak bude postupovat dál.

"Chci si se členy místního sněmu nejprve promluvit. S rozhodnutím jak dál vyčkám na jednání sněmu," řekl bezprostředně po zasedání rady Morava.

O budoucnosti Jana Moravy v řadách občanských demokratů rozhodne až říjnový sněm v Neratovicích, ale původně mělo být jasno již po čtvrteční schůzi.

Morava chtěl pozastavit členství. Stanovy to nedovolují

Exposlanec ve čtvrtek dopoledne deníku Aktuálně.cz potvrdil, že vedení místního sdružení oznámí své rozhodnutí pozastavit členství v ODS. Chtěl tak učinit poslední krok vedoucí k úplnému odchodu z politiky.

"Považuji za vhodné, abych v tuto chvíli pozastavil své členství v ODS do doby, než se ukáže, že nejsem vyděrač a žádné kompromitující materiály jsem neshromažďoval," řekl.

Podrobnosti ZDE: Exposlanec Morava se rozhodl opustit ODS. Dočasně

Plány mu pokazila neznalost stranických stanov. "To přerušení dle stanov není možné. Já jsem to během dne konzultoval i s hlavní kanceláří a ta to potvrdila,“ vysvětluje šéf neratovické ODS Dlouhý.

Pozastavení členství je podle ústředí možné pouze ve dvou případech. Prvním případem je zánik místního sdružení. Druhou výjimku je možné aplikovat ve chvíli, kdy se člen nesmíří se svým vyloučením ze strany a odvolá se k vyšším orgánům.

Morava. Viník či oběť?

Jan Morava se 8. září vzdal poslaneckého mandátu a později i šéfování mělnické ODS. Dostal se do podezření, že shání vyděračské materiály proti kolegům v politice a že zamýšlel vydírat poslankyni Strany zelených Olgu Zubovou.

Čtěte také: Exposlanec Morava chce dostat aféru Vyděrač k soudu

Redaktoři televize Nova jej v průběhu sedmi měsíců tajně natáčeli, jak od záměrně nastrčených lidí mimo jiné kupuje intimní, ale fingované fotografie poslance ODS Vlastimila Tlustého.

Morava trvá na své verzi a tvrdí, že se stal obětí novinářského komplotu.

 

Právě se děje

Další zprávy