Tady jsou priority vlády, poradili jste je Fischerovi

Bronislav Pavlík Petr Holub, Bronislav Pavlík
21. 10. 2009 23:00
Čtenáři Aktuálně.cz hlasovali o tom, co by měla do voleb udělat Fischerova vláda
Premiér Jan Fischer.
Premiér Jan Fischer. | Foto: Reuters

Praha - Co by dělal kabinet Jana Fischera ve druhém poločase svého vládnutí, kdyby mu poradcem byli čtenáři Aktuálně.cz?

Nezvyšoval by daně, navrhl by cestu k soukromému připojištění na důchod a na zdraví, nezvyšoval by daně a zřejmě by přistavěl další kus Temelína. A měl by velkou trpělivost s Václavem Klausem na Hradě.

Premiér ve středu oznámil sněmovně jedenáct priorit, podle kterých bude vláda v příštích devíti měsících řídit zemi. Shodují se s těmi, které s předstihem předložil svým čtenářům náš server a nabídl jim možnosti, jak v té které oblasti postupovat.

Výsledek?

Temelín vs. úspory

Na cestu z krize, kterou bude Jan Fischer se svým týmem hledat, radí 72 procent čtenářů jako recept investice do vzdělání a nových technologií.

Záchránit státní rozpočet by se přitom podle čtenářů-poradců mohlo tak, že ho stát bude sestavovat průhledně - k tomu se přiklonilo 45 procent hlasujících.

Pro novou energetickou koncepci doporučuje hned 40 procent čtenářů stavět Temelín, třetina žádá úspory.

Překvapivě jasno mají čtenáři o tom, jaké reformy má Fischer navrhnout svým nástupcům. V případě penzí by měl umožnit občanům platit část pojistného do soukromých fondů, ve zdravotnictví dát pacientům šanci, aby se na některé služby mohli připojistit.

Nezvyšovat daně, neprodávat ČSA

V oblasti ekonomiky by z pohledu čtenářů bylo nejméně šťastným rozhodnutím Fischerovy vlády zvyšovat daně, ignorovat dopady krize a pokračovat v současném modelu reformy výzkumu.

To ministrům doporučuje jen desetina hlasujících na Aktuálně.cz.

Stejně jasno mají čtenáři v rozhodnutí o dalších dvou vládních prioritách: ČSA se nemá prodávat a ekologická superzakázka se nemá přidělit žádnému ze čtyř zájemců.

Trpělivost s Klausem

Čtenáři uznávají Fischerovu kompetenci v zahraniční politice.

Schvalují jeho umírněný postoj k prezidentu Václavu Klausovi, který zdržuje s podpisem Lisabonské smlouvy, a přejí si, aby sám rozhodl o jménu eurokomisaře.

Radí mu také, ať namísto snahy domluvit separátní obrannou smlouvu s Američany raději spoléhá na společnou obranu v rámci NATO.

Řešení této otázky Fischer však do priorit nezahrnul. S americkým vicepremiérem Joe Bidenem totiž bude jednat v pátek a nemá smysl, aby předem prozrazoval svou pozici.

 

Právě se děje

Další zprávy