Známkujete pět měsíců Fischerovy vlády: Zatím má za 4

Petr Holub
20. 10. 2009 12:30
Redakce Aktuálně.cz pro vás připravila dva testy. Z nich se dozvíte, co si opravdu o úřednickém kabinetu myslíte.
Ministerský předseda Jan Fischer na posledních konzultacích v Bruselu 13. října. Vláda musí do Bruselu vyslat kandidáta do Evropské komise, což zatím neučinila.
Ministerský předseda Jan Fischer na posledních konzultacích v Bruselu 13. října. Vláda musí do Bruselu vyslat kandidáta do Evropské komise, což zatím neučinila. | Foto: Reuters

Praha - Předem je jisté, že sněmovna tento týden prodlouží mandát Fischerově vládě. Ani se o něm nebude hlasovat.

Premiér Jan Fischer totiž oznámil, že dostatečným projevem důvěry poslanců bude hlasování o rozpočtu. Právě ve středu projde rozpočet prvním čtením, kdy sněmovna schvaluje plánovaný schodek.

Poslanci nebudou vládu hodnotit. Redakce Aktuálně.cz se proto rozhodla dát čtenářům možnost, aby vysvědčení vládě úředníků či odborníků vystavili sami.

Pro hodnocení je k dispozici 11 aktivit Fischerových ministrů - těch nejdůležitějších za pět měsíců vlády.

Jaký byl po prvních dvanácti hodinách od publikování tohoto článku výsledek?

Průběžně to pro Fischera nevypadá moc dobře, většina čtenářů si o úkolech, které kabinet měl na stole, myslí, že se je pokusil řešit, ale výsledek není pro Česko zrovna uspokojivý.

Hlasujte sami:

Vláda obdrží nový mandát nejméně na sedm měsíců. Další postup bude záviset mnohem víc než dříve na rozhodování ministrů a kabinetu jako celku. Sněmovna o důvěře hlasovat nebude, a proto ani neurčí, jak mají ministři v konkrétních případech rozhodovat, ať jsou pro osud státu jakkoli důležité.

Správnou cestu mohou doporučit čtenáři, kteří dostávají v Aktuálně.cz možnost hlasovat o jedenácti důležitých problémech. Každý z nich bude muset vláda řešit, případně doporučit řešení příští politické vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy