Strany skrytě bojují o vnitro, ve hře jsou další čistky

Sabina Slonková, Kateřina Eliášová
6. 10. 2009 19:00
Politici usilují o vliv na vyšetřování delikátních případů
Ministr vnitra Martin Pecina. Říká, že nic nechystá
Ministr vnitra Martin Pecina. Říká, že nic nechystá | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Značné zneklidnění v ODS vyvolaly podle zjištění Aktuálně.cz informace, že se za zdmi vedoucích úřadů resortu vnitra pracuje na nové vlně personálních změn. Podle zdrojů s kontakty v nejvyšších patrech policie by měla zasáhnout nejen vnitro, ale především vedení dvou elitních policejních útvarů: protikorupční služby a útvaru pro boj s organizovaným zločinem.

Šéf resortu Martin Pecina obavy ODS na dotaz Aktuálně.cz odmítl jako liché.

Právě informacemi o "dalších čistkách" lze nicméně vysvětlit, proč občanští demokraté před pár dny prudce zareagovali na neočekávaný odchod jednoho náměstka na ministerstvu vnitra, zatímco rozsáhlé personální výměny v jiných resortech - například na ministerstvu zemědělství - veřejně tolik neřešili.

Síla vyšetřování

Z neoficiálních vyjádřeních vysokých politiků i bezpečnostních důstojníků totiž vyplývá, že v "tichém souboji" největších stran nejde o čerstvě odcházejícího náměstka Zdeňka Zajíčka. Ve hře, která zatím vyústila v požadavek ODS na odvolání ministra vnitra Martina Peciny, jde o ovládnutí klíčových policejních pozic před volbami.

Ten, kdo přes své lidi řídí tyto jednotky, má pod kontrolou i citlivé kauzy, které vyšetřují.

Viděno letitou a konkrétními případy vyostřenou optikou malostranských sekretariátů - je netaktické, aby měl před volbami takovou výhodu politický protivník.

Doposud řídí protikorupční službu i protimafiánský útvar lidé, kteří se ujali funkcí v éře Pecinova předchůdce Ivana Langera.

"Máme informace, že oba ředitelé mají být vyměněni," uvedl pro Aktuálně.cz jeden z členů nejužšího vedení ODS.

Pecina: Nic nevím

Ministr vnitra Martin Pecina trvá na tom, že žádné politické čistky nechystá. A pokud prý budou v policejních útvarech nějaké změny, tak výhradně z rozhodnutí policejního prezidenta.

"Je to plně v jeho kompetenci. A nevím o tom, že by něco takového chystal," sdělil Aktuálně.cz ministr Pecina.

Dodal, že se změnami počítá pouze na ministerstvu. Reorganizace se dotkne ředitelů sekcí.

Pravděpodobnost, že Robert Šlachta v čele útvaru pro boj s organizovaným zločinem a Libor Vrba ve vedení protikorupční služby vydrží až do voleb, nicméně podle informací Aktuálně.cz není příliš vysoká.

Oba jsou totiž v interních kruzích vnímáni jako osoby příliš spjaté s Ivanem Langerem.

Co už tu bylo

Právě protikorupční služba a protimafiánský útvar už v minulosti opakovaně do voleb zasáhly. A to v době, kdy vnitro ovládala sociální demokracie.

Z protikorupční jednotky například v roce 2006 před volbami cíleně unikly informace o napojení poslance ODS Vlastimila Tlustého na organizaci zavražděného bosse podsvětí Františka Mrázka.

Nebo kdosi z policejní spisu služby vyňal zvukový záznam odposlechu Mirka Topolánka a Marka Dalíka v kauze Kořistka a poslal ho anonymně novinářům.

Kubiceho zpráva

Naopak situace na Útvaru pro boj s organizovaným zločinem před volbami v roce 2006 názorně ukázala, co se může stát, když vládnoucí strana nemá tuto jednotku pod kontrolou.

Útvar nejprve v kauze biolíh pozatýkal několik vysoce postavených úředníků a těsně před volbami jeho tehdejší šéf Jan Kubice vystoupil s prohlášením, že politici zasahují do vyšetřování citlivých kauz.

Ačkoli to žádné průzkumy nikdy nepotvrdily, šéf sociální demokracie Jiří Paroubek je dodnes přesvědčen, že Kubiceho příběh jeho partaji prohrál minulé volby.

 

Právě se děje

Další zprávy