Boj o Pecinu: Politici o jiných čistkách mlčí

Kateřina Eliášová
5. 10. 2009 17:55
Hlavy padaly na zemědělství, školství i spravedlnosti. Ovšem téměř v tichosti
Martin Pecina, ministr vnitra a nejčastější terč rozpravy.
Martin Pecina, ministr vnitra a nejčastější terč rozpravy. | Foto: Jan Langer

Praha - Ministři Fischerovy vlády udělali od květnového nástupu řadu závažných personálních změn.

Prokazatelně se tak dělo na ministerstvech spravedlnosti, školství, místního rozvoje, obrany, zemědělství a v dalších úřadech.

Změny na postech náměstků a dalších postech významných úředníků se děly přesto, že u zrodu vlády, do níž nominovaly odborníky jednotlivé politické strany, stála dohoda, že se velké změny, a to i personální, dít nebudou.

Přestože mnozí členové kabinetu úmluvu nedodrželi, žádná ze změn dosud nevyvolala takový rozruch jako odchod minitrova náměstka Zdeňka Zajíčka z ministerstva vnitra.

Zajíček zastupoval  v resortu ODS a rezignoval poté, co mu ministr Pecina omezil oblast, kterou řídil. ODS kvůli tomu žádá výměnu ministra Peciny.

Jde o boj ČSSD vs. ODS?

Poslední změny, citelné zejména pro ODS, se odehrály na ministerstvu zemědělství, odkud odešlo nebo bylo odvoláno 25 úředníků resortu, včetně náměstků či šéfů odborů.

Jde o klíčové pozice, které jsou u náměstků obsazovány po dohodě s ostatními poltitickými stranami a u šéfů odborů mnohdy rovněž hraje svoji roli stranická knížka či politické vazby na stranu, která ministerstvio ovládá.

ODS v tomto případě mlčí. Šebestův předchůdce Petr Gandalovič reagoval na změny až poté, co jej kontaktoval deník Aktuálně.cz.

Židle se kývala pod Kovářovou

ODS vysvětluje svůj hlasitý nesouhlas s posledními kroky Martina Peciny tím, že u něj je situace výjimečně vážná.

"Jde o pověstnou poslední kapku, těch lidí, co muselo odejít, je mnohem více, už jsme nemholi mlčet. K ostatním resortům se vyjadřovat nebudu," řekl Aktuálně.cz člen grémia ODS Petr Tluchoř.

Hodně dusno bylo letos v červenci na ministerstvu spravedlnosti. Ministryně Daniela Kovářová odvolala "zeleného" náměstka Františka Korbela, spolu s ním museli odejít i další lidé. Úřad opustil i další náměstek Vladimír Král.

Kovářová své kroky zdůvodňovala nutností úspor, Korbel byl nicméně hlasitým odpůrcem ministryní zamýšleného rušení poboček státního zastupitelství. Šéf zelených Ondřej Liška si kvůli tomu vynutil schůzku s premiérem. "Já jsem dal najevo, že pokud jde o další změny v justici, paní ministryně nemůže dál počítat s mou podporou," řekl tehdy jasně Fischer.

Foto: Ludvík Hradilek

Premiér a ministryně Kovářová jsou v otevřeném sporu

Dnes chtějí zelení znova slyšet, co bude s Kovářovou dál, její hlavu ale nežádají. "Svůj nesouhlas s kroky paní ministryně nechceme řešit tak, jak to teď nahlas skrze média dělají velké strany, ale na jednání s premiérem," vysvětlil Liška, proč se neozval tak, jako ODS kvůli ministru vnitra Martinu Pecinovi.

Haló kolem maturit

Hodně hlasitá kritika zazněla i v případě další ministryně Miroslavy Kopicové, která odvolala náměstka Jakuba Dürra (zelení s ním počítali namísto končícího Ondřeje Lišky - pozn. red.).

Skončil i šéf úřadu Roman Hvězda, ministryně odvolala rovněž ředitele CERMATu (má na starosti přípravu maturit) Martina Macha a nahradila ho Pavlem Zeleným, který už na ministerstvu působil za jejího prvního angažmá v první Topolánkově vládě.

Zelený stojí za přípravou státních maturit, o místo přišel v době působení Ondřeje Lišky. Liška tvrdí, že zmatky kolem zkoušek způsobil hlavně on.

Téměř bez všimnutí se odehrály personální výměny na ministerstvu obrany, místního rozvoje a zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy