Štěch: Senát nezneužije rozpuštění sněmovny

ČTK ČTK
21. 8. 2013 13:08
Senátoři podle něj nechystají odmítnutí doprovodných norem k novému občanskému zákoníku.
Milan Štěch.
Milan Štěch. | Foto: Reuters

Praha - Za holý nesmysl označil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) úvahy o tom, že horní komora chce zneužít rozpuštění sněmovny. Senát bude striktně postupovat podle ústavy, podle níž může zákonná opatření schvalovat jen na návrh vlády.

Senátoři podle něj nechystají odmítnutí doprovodných norem k novému občanskému zákoníku. "Naším zájmem je, aby mohly být účinné od 1. ledna příštího roku," uvedl předseda Senátu.

Pokud by senátoři v těchto zákonech odhalili nějaké rozpory, řešili by to s vládou tak, aby se účinnost norem nezhatila.

Žádná zákonná opatření se podle Štěcha zatím nechystají, a to ani kvůli spornému nulovému zdanění z akciových výnosů. Toto opatření má totiž začít platit až od roku 2015 a jeho případnou změnu by tak mohla navrhnout až vláda sestavená na základě výsledků předčasných voleb do Sněmovny.

Štěch uvedl, že se nepřipravují ani úpravy či odmítnutí zákona o omezení podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v nových elektrárnách. Štěch proto předpokládá jeho schválení. Opak by znamenal, že by rozpuštěná Sněmovna už nemohla rozhodnutí horní komory potvrdit nebo odmítnout a zákon by tak neplatil.

Obavy z postupu Senátu dávali v posledních dnech najevo především politici ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy