O rozpuštění sněmovny se rozhodne v úterý, ODS navzdory

Domácí Domácí
16. 8. 2013 14:20
Strana chtěla přerušit schůzi do 3. září, většina poslanců byla proti.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - ODS neuspěla se svým návrhem přerušit jednání mimořádné schůze o rozpuštění Poslanecké sněmovny až do 3. září. Většina přítomných poslanců byla proti. O rozpuštění sněmovny se tak bude hlasovat pravděpodobně v úterý 20. srpna.

ODS chtěla svým návrhem dát čas sněmovně, aby "dosledovala" schválení zákonů, které má ještě na programu Senát.

Podle strany je totiž nutné, aby Senát klíčové legislativní předlohy z předchozího období před rozpuštěním schválil, aby tak nevzniklo riziko, že nevstoupí v platnost.

Sněmovna tak v pátek v podstatě zažila nanečisto hlasování o svém rozpuštění - pokud by totiž pro přerušení schůze do září zvednul ruku dostatek poslanců, znamenalo by to, že strany, které volaly po urychleném rozpuštění dolní komory Parlamentu, nejsou v názoru zcela jednotné, jak zprvu proklamovaly.

Hlasování ale společný plán napříč politickým spektrem potvrdil a poslanci ČSSD, KSČM, TOP 09, LIDEM i Věcí věřejných v poměru 105:33 hlasů návrh ODS zamítli.

Nadále tak platí původní plán, který začaly strany spřádat poté, co při hlasování o důvěře vlády Jiřího Rusnoka padla dlouho proklamovaná koaliční převaha, kterou mělo deklarovat 101 podpisů.

Prezident Miloš Zeman v pátek řekl, že pokud sněmovna v úterý schválí své rozpuštění, předčasné volby vyhlásí na pátek 25. října a sobotu 26. října.

Němcová: není to hra na zdržovanou

ODS chtěla jednání posunout kvůli projednávání tří důležitých zákonů. Jedná se především o normy týkající se občanského zákoníku, fotovoltaiky a sociálních služeb.

"Poslanecký klub ODS je připraven podpořit rozpuštění sněmovny poté, kdy Senát schválí zákony, které jsou momentálně v legislativním procesu, případně poté, co se sněmovna vypořádá s jeho připomínkami," řekl před zahájením mimořádné schůze Marek Benda. Počkat by se podle něj mělo i na stanovisko prezidenta.

"Poslanecký klub ODS tak vyzývá Senát, aby urychlil práci na těchto zákonech, aby se mohla Poslanecká sněmovna co nejdříve rozpustit," doplnil.

Podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové totiž nechce ODS nijak zdržovat, sněmovna by ale podle ní měla legislativní proces dokončit, když je toho schopná.

"Odpovědností zákonodárce je, aby dodělal, co dodělat může," dodala dopoledne. Strany, které navrhly jednání o rozpuštění sněmovny již na 20. srpna, tak podle ní rozhodovaly zbrkle a nedomyslely, co vše by měla sněmovna ještě dokončit.

Nelíbí se jí tak fakt, že by o těchto důležitých zákonech rozhodoval pouze Senát. "Zdá se, že Senát má ambice nahradit sněmovnu," vysvětlila. Narážela tím na tzv. institut zákonného opatření, který umožňuje horní komoře Parlamentu schvalovat zákony i bez sněmovny.

"Myslíme si, že je to protiústavní postup, Senát by měl zákonného opatření využívat jen v případě, kdy to není v moci sněmovny," dodala.

Institutu by tak podle ní měl využívat jen v mimořádných případech, jako jsou například živelné katastrofy, neměl by ji ale nahradit v běžném režimu. A právě to by se podle ODS nyní stalo.

 

Právě se děje

Další zprávy