Státní maturity mají mít dva roky stejnou podobu

ČTK ČTK
14. 6. 2011 17:08
Novela školského zákona počítá i s tím, že společnosti by si mohly jednodušeji zakládat školky
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ředitelé škol by měli mít omezeno funkční období na šest let, počítá s tím novela školského zákona, kterou v úterý v prvním čtení projednala Poslanecká sněmovna.

Novela dále zjednodušuje podmínky pro firmy, které si zřídí vlastní mateřskou školu a fixuje současnou podobu státních maturit na dva roky. Předlohu nyní posoudí školský výbor.

Norma měla původně zavést i povinné osnovy pro základní školy a snížit možnost podat si přihlášky na střední školy ze tří na dvě. Proti ustanovení o osnovách však protestovaly školy i učitelé. Považovali to za krok zpět. Vláda nakonec tyto ustanovení vypustila.

Funkce ředitelů škol by měla být nově omezena na šest let, pak by zřizovatelé rozhodli, zda vypíšou nové výběrové řízení. Přechodné ustanovení říká, že konkurzem mají projít ředitelé do září 2015.

Jako první ti, kteří jsou ve funkci víc než šest let, poté ředitelé působící ve funkci tři až šest let, nakonec i zbývající. Zjednodušena by měla být i cesta k případnému odvolání ředitele. Bylo by možné v případě shody zřizovatele se školní inspekcí.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) uvedl, že součásti předlohy je i ustanovení, které zafixuje podobu státních maturit na další dva roky. "Kdybychom to neudělali, tak by maturita příští rok byla mnohem byrokratičtější, protože by přibyl třetí předmět. My jsme zvládli státní maturitu jen tak tak a nechceme školám přidat další byrokracii," řekl Dobeš.

Předlohu tentokrát opozice nijak výrazně ostře nekritizovala. Poslanci KSČM a ČSSD měli pouze připomínky k některým vybraným ustanovením. Poslankyně KSČM Marta Semelová podotkla, že vláda neměla vypustit ustanovení o sjednocení osnov. Podle ní by to zvýšilo úroveň vzdělání v ČR.

Zakládání školek má být jednodušší

Novela počítá s tím, že společnosti by si mohly jednodušeji zakládat vlastní školky. Zaměstnanecké školky budou moct nově fungovat také jako odloučená pracoviště "normálních". Jejich zřizovatelé ale budou moct ovlivňovat přijímání dětí.

Učňům a studentům odborných středních škol by se měla protáhnout týdenní pracovní doba při odborném výcviku ze současných 35 hodin na 40. Prodloužení má umožnit praktickou výuku na pracovištích zaměstnavatelů v délce běžné pracovní doby.

Školy už by také v budoucnu nemusely vydávat výstupní hodnocení v 5. a 7. ročníku žákům, kteří se hlásí na střední školu. Naopak u výučních oborů s maturitou by nově měli absolventi dostávat vedle maturitního vysvědčení i výuční list.

Novinky by měly platit od září. Není však jisté, zda do té doby skončí schvalovací proces v parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy