Strana práv občanů bude volit předsedu. Zájem má několik kandidátů, uvažuje se i o změně jména

ČTK ČTK
27. 3. 2018 18:43
Své posty dalo vedení strany k dispozici po porážce v podzimních sněmovních volbách.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

Praha - Na středečním mimořádném sjezdu Strany práv občanů (SPO) bude zvoleno nové vedení strany. Své posty dali předseda a místopředsedové k dispozici po neúspěchu v podzimních sněmovních volbách. O post předsedy, který již neplánuje obhajovat Jan Veleba, bude mít podle informací ČTK zájem několik šéfů krajských organizací. Strana by mohla diskutovat také o změně svého jména nebo o dalším směřování. Na sjezdu promluví prezident Miloš Zeman, čestný předseda strany.

Místopředseda strany Marian Keremidský řekl, že na post předsedy již oznámil kandidaturu Jaroslav Dvořák, předseda pražské organizace. Sám Keremidský se chce teprve o své kandidatuře rozhodnout. Podle informací ČTK v minulých dnech zájem kandidovat projevili i další zástupci krajských organizací, oficiálně ale úmysl ještě neoznámili. Více zájemců o vedení strany předpokládá i Keremidský. Kromě předsedy budou delegáti volit i prvního místopředsedu a tři řadové místopředsedy.

Podle Keremidského se sjezd bude zabývat i stanovami. Někteří členové by rádi mluvili také o změně jména, které svou zkratkou připomíná hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Strana by si také mohla změnit logo. Diskutovat se má i o dalším směřování strany.

Na sjezdu opět vystoupí prezident Zeman, který stranu založil. Působí v ní také řada jeho spolupracovníků a přátel.

SPO ve volbách na podzim 2017 získala od voličů pouze 0,36 procenta hlasů, za cíl měla dostat se do sněmovny. O čtyři roky dříve strana získala důvěru 1,51 procenta voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy