Soudy o děti: Stehlíková je chce urychlit

ves
13. 12. 2007 17:05
Soud bude o odvolání muset rozhodnout do 15 dnů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministryně Džamila Stehlíková chce výrazně zrychlit jednání soudů, které řeší pře o děti.

Navrhuje novelizovat občanský soudní řád tak, aby soudy napříště měly na vyřízení odvolání proti předběžným opatřením v opatrovnických sporech lhůtu 15 dnů.

Dnes mají na rozhodnutí o odvolání neomezený čas. "Případ často po odvolání putuje ke krajskému soudu, to chvíli trvá, u soudu případ řeší několik měsíců a dítě je mezitím zavřené v ústavu," vysvětlila po jednání Výboru Rady vlády pro lidská práva ministryně Stehlíková.

Například otec dětí z takzvané kuřimské kauzy čekal na rozhodnutí soudu, aby mohl vídat své dva syny umístěné v krizovém zařízení Klokánek, půl roku.

Radek Coufal, otec Jakuba a Ondřeje
Radek Coufal, otec Jakuba a Ondřeje | Foto: Ludvík Hradilek
Detaily případu ZDE: Soud v kauze Kuřim uznal: Otec má právo vídat syny

Stehlíková upozorňuje, že současná praxe je taková, že mnoho sporů rodičů o děti končí prostě tím, že dítě oslaví osmnácté narozeniny.

"V roce 2005 trval průměrně opatrovnický spor 7 měsíců. To je příliš. Musíme si uvědomit, že u dětí běží čas velmi rychle," dodává Stehlíková.

Výbor navrhuje i to, aby byly u soudů povinně zřízena oddělení, která budou mít na starost výhradně agendu týkající se dětí.

Soudci by také nově měli mít právo nařídit soudícím se rodičům povinnou mediaci, tedy zprostředkování řešení, či rodinnou terapii.

 

Právě se děje

Další zprávy