Šojdrová: Rezignace Čunka byla milým překvapením

Petr Holub
2. 11. 2007 8:50
Odstoupit má i z vedení strany, pokud se neočistí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jiří Čunek nemůže zůstat ani předsedou lidové strany, pokud neprokáže, že sociální dávky pobíral v souladu s dobrými mravy a že je tedy skutečně potřeboval. Tak zní stanovisko předsedkyně poslanců KDU-ČSL Michaely Šojdrové.

Oznámila ho v rozhovoru pro Český rozhlas 6, kde zároveň jmenovala svého kandidáta na Čunkem uvolněné místo ministra pro místní rozvoj. Má jím být první místopředseda strany a zástupce pardubického hejtmana Roman Línek.

Šojdrová připustila v rozhovoru, který Aktuálně.cz zčásti přetiskuje, že dnešní Čunkovu rezignaci nečekala.    

"Bylo to pro mě skutečně překvapení, ale bylo to překvapení milé. Okamžitě se tím zabránilo dalším výzvám k odstoupení," řekla politička, která má v lidové straně zásadní slovo.

A: Co bylo rozhodujícím důvodem k rezignaci, nové vyšetřování v případu korupce nebo aféra se zneužíváním sociálních dávek?

Obě záležitosti se spojily. Tlak na Jiřího Čunka byl velký už od začátku týdne. Když se dozvěděl, že po obnovení policejního vyšetřování bude jeho pozice ve vládě dále oslabena, tak chápu, že se tak rozhodl.

A: Vaše strana vždy předsedu podržela, když šlo o obvinění z korupce, ovšem včera v televizi bylo vidět, jak členy vašeho vedení rozzlobil případ sociálních dávek. Tato kauza tedy straníky přesvědčila, aby se od předsedy odvrátili?

Včera jsme se na předsednictvu strany shodli, že Jiří Čunek musí objasnit i to, co se váže k období jeho vstupu do politiky v roce 1998. Apelovali jsme na něho, aby vysvětlil, jak finančně zajišťoval rodinu a jak pobíral sociální dávky. Pro politika to není tabu, i když tehdy nebyl ve vrcholné funkci.

Jiří Čunek sám navrhl, že v úterý je schopen doložit původ svých vkladů do banky, zda byly zdaněny, na co byly použity, proč je nemohl použít na obživu rodiny a proč byl tedy nucen pobírat sociální dávky.

A: Proč jste chtěli čekat až do úterý?

Považovali jsme za nutné dát mu tento čas, protože jsme byli přesvědčeni, že pokud se jasně neobhájí před občany České republiky, že dávky nepobíral v rozporu se zákonem a dobrými mravy, pak by neměl být v čele strany.

Není možné prosazovat důsledně adresnou sociální politiku a neumět obhájit postoje svého předsedy.

A: Nelze vyloučit, že se v účtech vašeho předsedy objeví další nejasnosti, které mohou spustit další skandály. Jste na to připraveni?

Jiří Čunek i my musíme být připraveni, že se nás kdokoli může zeptat, odkud máme příjmy, jak jsme je zdanili, co jsme s nimi udělali a zda to není v rozporu s dobrými mravy.

A: Za jakých okolností může předseda Čunek v úterý udržet funkci?

Jeho pozice je značně oslabena. Musí být proto potvrzen předsednictvem a celostátní konferencí.   

A: Nevylučujete změnu na předsednickém postu, koho byste do čela strany doporučila?

Nechci předbíhat úterní rozhodnutí. Jiří Čunek může obhájit svůj post, a pokud se tak stane, bude ho vykonávat tak dlouho, dokud bude dobrým předsedou.

A: O nástupci na ministerstvu pro místní rozvoj se už mluvit může. Znáte lepšího kandidáta, než je bývalý náměstek na tomto úřadě a první místopředseda strany Roman Línek?

Vidím určitý mantinel v tom, že Roman Línek je náměstkem hejtmana Pardubického kraje, navíc ho v této chvíli plně zastupuje. Teď na něm leží plná váha odpovědnosti za kraj. Ale je to logická volba po stránce odborné i vzhledem k pozici ve straně. Osobně tuto nominaci podporuji.

A: Není větším mantinelem fakt, že by po Čunkově odchodu zůstal mezi pěti lidoveckými ministry jediný Moravan, ministr kultury Jehlička, který navíc teprve nedávno přestoupil k lidovcům z ODA? Hlavní členskou základnu přece máte na Moravě.

Ne. Tak regionálně nemohu uvažovat ve chvíli, kdy jde o odpovědnost za vládní funkci. V tom rozhoduje kvalita.

 

Právě se děje

Další zprávy