Sociální demokraté budou mít o místopředsedu víc

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 3. 2009 15:20
Ústřední výkonný výbor ČSSD doporučil sjezdu, aby jich místo pěti volil šest
Jiří Paroubek a Bohuslav Sobotka zatím ve funkcích nemají protikandidáty.
Jiří Paroubek a Bohuslav Sobotka zatím ve funkcích nemají protikandidáty. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jednoho místopředsedu navíc budou mít nejspíš už za dva týdny sociální demokraté. Rozšířit počet místopředsedů z pěti na šest dnes delegátům, kteří se sejdou na sjezdu 21. a 22. března, doporučil Ústřední výkonný výbor strany.

Přitom šéf ČSSD Jiří Paroubek ještě před nedávnem s rozšířením funkcí nesouhlasil. Už dříve však připustil, že je přístupný argumentům. Dnes už se jmenováním dalšího funkcionáře neměl problém.

Kromě obsazení nově vytvořené místopředsednické funkce budou delegáti strany za čtrnáct dní rozhodovat i o nástupci dosavadního místopředsedy Petra Víchy, jenž svou pozici obhajovat nechce. Zároveň se vedení strany shodlo, že témat, kterými by se měli místopředsedové zabývat, přibylo.

„Myslím si, že je potřeba zajistit, aby se jeden z budoucích místopředsedů zabýval oblastí komunální a regionální politiky. Člověk, který se na tuto oblast zaměří, si bude muset vybudovat silnou pozici. Příští rok nás čekají na jaře volby parlamentní, na podzim pak volby komunální. Potřebujeme někoho, kdo prakticky paralelně bude připravovat druhou volební kampaň," nastínil své představy Jiří Paroubek.

Velká překvapení se nečekají

O tom, jaké pravomoci bude nový člen vedení mít, zatím nemají členové výboru jasno. „Předpokládám, že definitivní rozdělení kompetencí bude věcí grémia poté, kdy bude zřejmé, jaký personální tým sjezd ČSSD na příští dvouleté období zvolí," řekl Bohuslav Sobotka.

Volební sjezd ČCSD se koná už za dva týdny
Volební sjezd ČCSD se koná už za dva týdny | Foto: Ludvík Hradilek

Zatím není ani jisté, kdo by mohl být do nové funkce zvolen. Jiří Paroubek odmítl hovořit o svých favoritech na posty ve vedení strany s tím, že se to v minulosti příliš neosvědčilo.

„Ale pokud jde o ten tým lidí, kteří jsou kolem mne, tak já jsem s ním osobně spokojen. Myslím, že prakticky se jedná ještě o jednoho adepta. Určitě dám vhodnou a nenásilnou formou najevo, co si myslím, ale tak, abych tomu člověku neublížil," přiblížil předseda.

Paroubek bude svou pozici za dva týdny obhajovat, stejně jako dosavadní místopředsedové Bohuslav Sobotka, Milan Urban, Zdeněk Škromach a Jana Vaňhová. V souvislosti s pozicemi dalších dvou místopředsedů se nejčastěji hovoří o místopředsedovi poslanecké sněmovny Lubomíru Zaorálkovi a brněnském primátorovi Romanu Onderkovi, který je stínovým ministrem dopravy.

Ani stranický šéf Paroubek, ani první místopředseda Sobotka zatím nemají pro nadcházející vnitrostranické volby protikandidáty. „Během primárek se zatím žádný neobjevil. Ale nominační lhůty budou otevřené ještě na sjezdu. Uvítal bych dalšího kandidáta. Volba, kde je jen jeden kandidát, není podle mého názoru zajímavá ani užitečná," řekl v rozhovoru pro ČT 24 Bohuslav Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy