Přeběhlík Wolf dostal políček. Poslanci mu vzali funkci

Kateřina Eliášová
6. 3. 2009 16:05
Je to pomsta za můj odchod z ČSSD, míní Wolf
Poslanec Petr Wolf.
Poslanec Petr Wolf. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanec Petr Wolf, který loni utekl ze sociální demokracie a pomáhá koalici při klíčových hlasováních, přišel o funkci šéfa jednoho ze sněmovních podvýborů.

A také o přibližně osmitisícovou odměnu, kterou šéfové podvýboru nad svůj plat berou.

Stalo se tak na zasedání zahraničního výboru, který vede sociální demokrat Jan Hamáček a pod který Wolfův podvýbor spadá.

Wolf celou epizodu s rušením podvýboru považuje za pomstu za to, že odešel z ČSSD.

Poslanci zahraničního výboru tento týden zrušili Wolfův podvýbor pro vnější ekonomické vztahy a místo něj odhlasovali vznik jiného výboru, pro rozvojovou pomoc.

Stalo se tak náhle. Tento bod vůbec nebyl na pořad jednání zařazen. Nadto na zasedání chyběli poslanci za ODS. Wolfův konec tak odhlasovala sociální demokracie spolu s komunisty, včetně jednoho zeleného hlasu Kateřiny Jacques.

"Pokládám to za velmi nestandardní, počkat si na to, až tam nikdo z ODS nebude, a pak ten podvýbor takhle shodit," myslí si Wolf. Tvrdí, že sociální demokracie už delší dobu usiluje o to, aby složil mandát. Koalice by tím ztratila další cennou výpomoc, protože její vlastní poslanci často hlasují s opozicí.

ODS se zlobí

Místopředseda Hamáčkova výboru Tomáš Dub z ODS se za zrušení podvýboru na Hamáčka zlobí.

To není pomsta, jen potřeba jiného podvýboru, tvrdí Jan Hamáček
To není pomsta, jen potřeba jiného podvýboru, tvrdí Jan Hamáček | Foto: Poslanecká sněmovna

"Pokládám to za chybu, že byl podvýbor pro vnější ekonomické vztahy narychlo bez účasti ODS zrušen, mělo to být projednáno minimálně s místopředsedy zahraničního výboru," řekl Aktuálně.cz Dub.

Připustil nicméně, že chybou bylo i to, že na výbor nepřišel až na jednoho poslance nikdo z ODS. On sám byl s dětmi na horách.

"Žádné vyřizování účtů s panem Wolfem to nebylo. Navíc - poslanci za ODS měli být přítomni. Není mojí chybou, že chyběli," hájí svůj krok Hamáček.

Rozvojová pomoc je priorita

Hamáček tvrdí, že změny v podvýborech avizoval poslancům už loni na podzim. A když se ve středu projednávala nová koncepce rozvojové pomoci, rozhodl ihned o vzniku výboru, který ji bude mít na starost. A protože sněmovní výbor může mít jen tři podvýbory, zrušil se ten Wolfův.

Pro tento krok hlasovala i zelená poslankyně Kateřina Jacques. Pro ni je rozvojová pomoc prioritou.

"Na začátku volebního období se poslanci dohodli, že nebudeme podvýbory rozšiřovat a budeme šetřit. Přišlo mi proto dobré nahradit jeden podvýbor druhým. Rozvojová pomoc je klíčovým tématem zelených, proto jsem tu změnu podpořila," vysvětlila Jacques.

Lobby za plyn a ropu

Podvýbor pro vnější ekonomické vztahy má na starost přípravu podmínek pro české podnikatele v zahraničí.

"Jedná se zejména o pomoc českému exportu, který je v době krize potřeba podpořit. V souladu s postojem ministerstva zahraničí se nyní zaměřujeme na východní trhy," vysvětlil Wolf.

Poslanec Petr Wolf s premiérem Mirkem Topolánkem
Poslanec Petr Wolf s premiérem Mirkem Topolánkem | Foto: Ludvík Hradilek

Wolf byl například coby šéf podvýboru s premiérem Mirkem Topolánkem na několikadenní návštěvě v Turkmenistánu a Ázerbájdžánu. Jednali například o plánech na dodávky zemního plynu ze střední Asie do Evropy, které mají snížit závislost EU na ruském plynu.

Wolfovu agendu teď převezme komunistický poslanec Václav Exner, a to v rámci svého podvýboru pro prezentaci České republiky v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy