Zdanění církveních restitucí? Jen snaha sbírat volební body, říká Sobotka na návrh Jihočeského kraje

ČTK ČTK
5. 6. 2016 19:33
Návrh Jihočeského kraje na zdanění finančních náhrad za nevydané církvení restituce považuje premiér Bohuslav Sobotka za snahu získat body v předvolebním boji. Návrh kraje, který vede sociální demokrat Jiří Zimola, podle něj nemusí uspět u Ústavního soudu. "Mrzí mě, když mě vlastní předseda obviňuje z předvolební rétoriky, místo aby mě pochválil za dodržování stranických slibů," reaguje Zimola.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Jakub Plíhal

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokládá návrh Jihočeského kraje na zdanění finančních náhrad, které dostávají církve od státu za majetek nevydaný v restitucích, za snahu sbírat volební body.

Předloha kraje, který vede sociální demokrat Jiří Zimola, není podle něho úplně poctivá. Existuje značné riziko, že by neuspěla u Ústavního soudu, řekl Sobotka v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize. Návrh ho, jak uvedl, překvapil, Zimola o něm premiéra neinformoval.

Zimola ČTK v sms zprávě sdělil, že rozumí takovým slovům Sobotky coby předsedy vlády, ale dodal, že Sobotka je i předsedou ČSSD, která měla revizi církevních restitucí ve svém programu. "Mrzí mě, když mě vlastní předseda obviňuje z předvolební rétoriky, místo aby mě pochválil za dodržování stranických slibů," uvedl.

"Myslím, že je to spíš taková prvoplánová snaha sbírat volební body návrhem, který podle mého názoru není úplně poctivý vůči voličům. Tváří se jako řešení, ale je vysoká míra pravděpodobnosti, že by neobstál v okamžiku, kdyby se ocitl před Ústavním soudem," řekl Sobotka.

Na případných změnách v restitucích by byla podle něho nutná dohoda s církvemi. "Musíme respektovat elementární principy právního státu," podotkl Sobotka. Sociální demokraté a hnutí ANO, které podobu restitucí kritizují, s církvemi už dřív žádné změny nedohodli.

Pokud panuje obava ze zamítnutí návrhu Ústavním soudem, podle Zimoly nezbývá než to zkusit a zákon nechat tímto soudem posoudit. "Paralela se stavebním spořením nebo výsluhami vojáků nám dává velkou šanci," napsal.

Zatímco krajský návrh do Sněmovny zatím nedoputoval, leží už v ní podobná předloha opoziční KSČM. Kabinet se na stanovisku k ní neshodl. Předseda KSČM Vojtěch Filip v Partii televize Prima uvedl, že státní peníze církvím jsou darem a každý dar se daní. Restituce jsou podle něho navíc předražené.

"Myslím, že je to oživování mrtvoly," řekl v Partii k návrhu vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Náhrada za nevydaný majetek by podle něho měla být vyšší, než jakou stát s církvemi za minulé vlády Petra Nečase (ODS) dohodl. Jde o 59 miliard korun, které stát vyplácí postupně každý rok a k nimž se připočítává inflace. Bělobrádek doufá, že předlohy ohledně zdanění náhrad schváleny nebudou. Když se dohody a sliby porušují, ohrožuje to koalici, poznamenal.

Vzhledem k nynějšímu postupu jednání Sněmovny je možné, že by se poslanci k projednání předloh KSČM a Jihočeského kraje ohledně změn v restitucích až do konce volebního období nemuseli vůbec nedostat.

Tomáš Lichovník se vyjádřil i k nestrannosti Ústavního soudu. Nejvhodnější způsob, jak nestrannosti docílit, je podle něj neopakovat mandát u ústavních soudců. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy