Sobotka se vrátí do Lán ve čtvrtek, má dostat pověření

ČTK Domácí ČTK, Domácí
14. 11. 2013 14:45
Zeman řekl, že předsedu ČSSD pověří sestavením vlády na příští schůzce.
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman přijme příští čtvrtek v Lánech předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Oznámila to Zemanova mluvčí Hana Burianová.

Prezident zřejmě Sobotku pověří jednáním o sestavení vlády. Zeman ve středu po prvním společném jednání obou politiků uvedl, že lídra ČSSD pověří jednáním o novém kabinetu při jejich další schůzce.

"Prezident republiky Miloš Zeman přijme ve čtvrtek dne 21. listopadu 2013 v 16 hodin na zámku v Lánech předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku," oznámila stručně Burianová.

Sobotka se Zemanem jednal ve středu. Předseda sociální demokracie poté novinářům řekl, že ho Zeman ujistil svým rozhodnutím pověřit ho jednáním o povolebním uspořádání politické scény.

Pokud jednání potenciálních koaličních partnerů půjdou dobře, může mít Česko novou vládu do konce roku, řekl ve středu Sobotka. Zemana prý chce pravidelně informovat o stavu rozhovorů.

Sobotka o vytvoření společného kabinetu jedná s hnutím ANO, které ve volbách skončilo těsně za ČSSD, a KDU-ČSL. Jednou z hlavních překážek sestavení koalice jsou podle něj církevní restituce.

Zatímco sociální demokraté a ANO chtějí revizi již schválené zákonné úpravy majetkového vyrovnání státu s náboženskými obcemi, lidovci považují téma za uzavřené.

Koalice ČSSD, lidovců a hnutí miliardáře Andreje Babiše by ve Sněmovně disponovala dostatečnou většinou 111 poslaneckých křesel.

 

Právě se děje

Další zprávy