Sobotka dostane šanci sestavit vládu, potvrdil Zeman

Domácí Martina Machová Domácí, Martina Machová
Aktualizováno 13. 11. 2013 18:16
Jedná se o první schůzku předsedy ČSSD od voleb, které proběhly 24. a 25. října.
Miloš Zeman s Bohuslavem Sobotkou, ilustrační foto.
Miloš Zeman s Bohuslavem Sobotkou, ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Lány - Bohuslav Sobotka má za sebou první povolební schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, na které spolu jednali o aktuální situaci v probíhajícím vyjednávání o složení vlády a programu, který chce ČSSD prosadit.

Sobotka po jednání potvrdil, že na další schůzce jej Miloš Zeman pověří k sestavení vlády, jak již prezident dříve avizoval.  

"Využil jsem této schůzky, abych panu prezidentovi představil možnosti, se kterými ČSSD do vyjednávání o vládě jde," řekl Sobotka po jednání.

Velkou část jednání podle předsedy ČSSD tvořila debata o programových prioritách, které chce ČSSD ve vládě prosadit. Probrali také návrhy na korekci pravicových rozhodnutí, která prosadila Nečasova vláda. Jde například o druhý penzijní pilíř nebo snížení daní.

Třetím tématem byla pokračování v prosazování zákonů spadajících pod projekt Rekonstrukce státu.

Bohuslav Sobotka uvedl, že bude prezidenta pravidelně informovat o průběhu vyjednávání o vládě.

Sobotka také se Zemanem nakousnul téma schůzky svých vnitrostranických oponentů, která proběhla v Lánech večer po volbách. "Prezident mě ujistil, že nebyl iniciátorem  schůzky," uvedl Sobotka.

Pět vlivných straníků v čele s Michalem Haškem se vydalo v sobotu večer na večeři k Zemanovi do Lán. Podle všech účastníků se puč na Sobotku během schůzky nechystal, jen se probíraly výsledky voleb. Následně ale část z nich o schůzce lhala a celá aféra je stála místa ve vedení ČSSD.

Výjimkou je Milan Chovanec, který jako první začal o schůzce veřejně mluvit a hned v úvodu aféry se postavil za Sobotku.

Témata, která chtěl předseda sociální demokracie řešit s Milošem Zemanem, probíral i s vedením ČSSD. Svým kolegům na jednání grémia řekl, že hodlá Zemanovi podat informace o průběhu povolebního vyjednávání a dohodnout se s ním na harmonogramu, jak budou dál jednání probíhat a jak do nich bude prezident vstupovat.

Sociální demokraté se do konce týdne sejdou se zástupci čtveřice parlamentních stran, aby s nimi jednali o uspořádání Poslanecké sněmovny. Schůzky s komunisty, TOP 09, ODS a Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury by se měly uskutečnit ve formátu dva plus dva.

"S KSČM, Úsvitem, ODS a TOP 09 budeme jednat o uspořádání poměrů v nové Poslanecké sněmovně," napsal ČTK šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy