KSČM by se podle Sobotky mohla vrátit do čela Sněmovny

ČTK ČTK
14. 11. 2013 13:23
Podle předsedy ČSSD by to odpovídalo volebním výsledkům. Sobotka se sešel i s Okamurou.
Volební štáb KSČM.
Volební štáb KSČM. | Foto: Martin Novák

Praha - KSČM by mohla vzhledem k volebním výsledkům obsadit pozici místopředsedy Sněmovny a mohla by mít šéfy dvou až tří výborů.

Novinářům to řekl předseda vítězné ČSSD Bohuslav Sobotka, který se ve čtvrtek ráno se zástupci komunistické strany setkal. Sobotka se sešel taky s předsedou hnutí Úsvit přímé demokracie Tomiem Okamurou. Úsvit by mohl mít podle Sobotky předsedu jednoho výboru.

Sobotka zopakoval, že ČSSD si jako vítěz voleb činí nárok na křeslo předsedy dolní komory. Se stejnou ambicí vystoupilo i hnutí ANO, s nímž sociální demokrati vyjednávají o vládě.

V případě KSČM Sobotka připomněl, že je třetí nejsilnější stranou.

"Pokládáme za naprosto logické, aby v případě, že Sněmovna bude mít čtyři nebo pět místopředsedů, KSČM měla svého zástupce ve vedení Poslanecké sněmovny," řekl Sobotka.

Které z výborů by mohli komunisté vést, bude podle něho věcí dalších jednání mezi stranami.

V předminulém volebním období byl jedním z místopředsedů dolní komory šéf KSČM Vojtěch Filip. V minulém volebním období komunisté zastoupení ve vedení dolní komory neměli.

Po debatě se zástupci KSČM se Sobotka setkal s Okamurou. "Bylo nám řečeno, že vzhledem k našemu volebnímu výsledku, že bychom měli mít možnost vést jeden výbor. A my jsme řekli naše přání, aby to byly některé z těch odborných výborů, kde máme naše odborníky," řekl novinářům Okamura. Konkrétnější ale nebyl.

Sobotka se sešel i se Schwarzenbergem

Sobotka jednal s Okamurou i o programových záležitostech a návrzích zákonů. Úsvit prosazuje hlavně obecné referendum bez omezení. Sobotka ale hovořil před novináři o nutnosti vymezit oblasti, o kterých by se všelidové hlasování konat nesmělo.

Sobotka se poté setkal i s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem i jejím místopředsedou Miroslavem Kalouskem. Schwarzenberg připustil, že jeho strana má zájem o jedno místopředsednické místo.

Naznačil také, že má zájem o vedení zahraničního výboru. "Mám eventuálně o jeden výbor zájem, hádejte," řekl novinářům. Zda se mu podaří ho získat, bude podle něj záviset na koaličních jednáních.

"My jsme řekli, o co bychom měli zájem, upozornili na jistá nebezpečí, která v budoucnosti očekávám, bavili jsme se o ústavě, pomlouvali jsme všechny kolegy, byl to dobrý rozhovor," řekl Schwarzenberg.

 

Právě se děje

Další zprávy