Sobotka jde k Zemanovi. Pro vládu má čtyři jistá jména

Martina Machová Martina Machová
Aktualizováno 13. 11. 2013 8:16
Deník Insider píše, koho ze sociálních demokratů uvidíme po lánské aféře ve vládě.
Bohuslav Sobotka zničil oponenty a vybírá si ministry.
Bohuslav Sobotka zničil oponenty a vybírá si ministry. | Foto: Reuters
  • Článek byl napsán pro deník Insider, který jej otiskl v předchozích dnech.
  • Insider je sesterskou redakcí Aktuálně.cz, text poskytl redakci v plném rozsahu.

Praha - Bohuslav Sobotka, předseda sociálních demokratů, tedy vítěze předčasných voleb, se konečně dočká. Sedmnáct dní po volbách ho dnes přijme na zámku v Lánech prezident republiky Miloš Zeman. Neočekává se, že by ho Zeman hned napoprvé pověřil sestavením vlády, prezident už avizoval, že tak učiní zřejmě až příští týden.

Jako každý autor vlády sice Bohuslav Sobotka odmítá dotazy na personální obsazení s argumentem, že přednost má programová dohoda, ale v sociální demokracii se rýsují jména, která budou téměř určitě v případné Sobotkově vládě nebo zaujmou místa s ní spojená.

Insider podle rozhovorů s vlivnými straníky a se znalostí nového uspořádání po lánské schůzce došel ke čtyřem jménům.

V první řadě je to stínový ministr financí Jan Mládek, jemuž se cesta do vlády uvolnila poté, co hnutí ANO v neděli oznámilo, že šéf Andrej Babiš by se mohl stát předsedou vlivného sněmovního rozpočtového výboru.

Jan Mládek naštval živnostníky, ale chybět nebude.
Jan Mládek naštval živnostníky, ale chybět nebude. | Foto: CPA Eduard Erben

„Ostatní nemají nikoho, kdo by byl nyní schopen sestavit rozpočet a orientovat se v něm," komentoval Mládkovy ambice zdroj obeznámený s děním v ČSSD. Že je Mládek skutečně reálnou variantou, potvrzuje i jiný sociální demokrat.

Kdyby nakonec přece jenom při vyjednávání připadl resort jiné koaliční straně, stal by se Mládek s velkou pravděpodobností buď prvním náměstkem resortu, anebo se mluví uvnitř ČSSD o variantě, že by mohl být vicepremiérem pro ekonomiku - tento post ostatně sociální demokraté měli v éře Grossovy vlády (zastával ho Martin Jahn a Bohuslav Sobotka byl tehdy právě ministrem financí).

Jan Hamáček pomohl po Lánech Sobotkovi a může si vybírat.
Jan Hamáček pomohl po Lánech Sobotkovi a může si vybírat. | Foto: Ludvík Hradilek

Muž proti Tejcovi

Další muž, s nímž Bohuslav Sobotka počítá pro vrcholový post, je Jan Hamáček. Pro něho připadají v úvahu dva posty: buď ve vládě jako ministr obrany, nebo ve Sněmovně jako předseda.

Jana Hamáčka přemluvil v týdnu po volbách a po Lánech Bohuslav Sobotka, aby kandidoval v poslaneckém klubu na předsedu proti Jeronýmu Tejcovi, a Hamáček už nyní řekl, že podruhé (po Tejcově rezignaci) do této volby nepůjde. Koneckonců díky první kandidatuře má teď dobrou vyjednávací pozici. Zda pro něho bude post ministra obrany (je jím ve stínové vládě) nebo předseda Sněmovny (což by asi volil on sám), lze i s ohledem na vyjednávání koalice těžko odhadovat.

Šance jsou téměř vyrovnané. Pro obranu mluví fakt, že mezi lidovci ani babišovci se kandidát nerýsuje. Pro řízení Sněmovny zase fakt, že je to jistější místo - zaleží na tom, kdo ho při vyjednávání získá, protože ANO o něj veřejně projevuje zájem.

Milan Chovanec nedodržel dohodu spiklenců. Ale nikdo o něm nepochybuje.
Milan Chovanec nedodržel dohodu spiklenců. Ale nikdo o něm nepochybuje. | Foto: Ludvík Hradilek

Ten, co jel a pak to řekl

Sobotkova vláda se neobejde zřejmě ani bez Milana Chovance, který sehrál klíčovou etudu v lánském případu a vlastně začal cestu k odstavení hlavních Sobotkových rivalů.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz Sobotka naznačil, proč je pro něj Chovanec důležitý. Přes všechno, co se odehrálo, za ním stojí silný plzeňský region. Insider dodává s tím spojenou věc, že Sobotkovi tradičně chybí silný spojenec uvnitř strany. Předseda také počítá s tím, že mu Chovanec zajistí vazbu na hejtmany, kteří patřili dlouhodobě k frakci Michala Haška.

„Nebudu komentovat kandidáty na jednotlivé ministry za ČSSD," odmítl se sice na přímý dotaz o Chovancovi bavit Sobotka, ale na nedělním ústředním výkonném výboru se Chovancovo místo v čele resortu dopravy pokládalo za hotovou věc.

Lubomír Zaorálek tradičně po boku předsedy. Kdo jiný, když ne on?
Lubomír Zaorálek tradičně po boku předsedy. Kdo jiný, když ne on? | Foto: CPA Eduard Erben

Tradiční spojenec

Čtvrtým mužem, který se určitě v nějaké formě bude podílet na vládě ČSSD, je tradiční Sobotkův spojenec Lubomír Zaorálek. Jak prozradil, předseda mu před volbami řekl, že z pohledu ČSSD nemá jinou alternativu na šéfa české diplomacie než právě jeho. Stejně jako v případě Jana Hamáčka nemusí být nakonec Lubomír Zaorálek členem kabinetu, ale předsedou Sněmovny, každopádně na nově ustavené moci se významněji podílet bude.

Místo ve vládě pro Zaorálka záleží na tom, zda se podaří socialistům uhájit pro sebe resort zahraničí (obdobné ambice jsou totiž znatelné i u ANO), varianta šéf Sněmovny pak na vnější, ale i vnitrostranické dohodě (jak jsme uvedli výše, zájem má i Jan Hamáček).

Resort zahraničí je pro Zaorálka prioritou, předsedou Sněmovny už byl v době sociálnědemokratických vlád v letech 2002 až 2006.

Možnosti tu jsou

V kolonce „vysoce pravděpodobných" lidí v Sobotkově vládnoucím týmu se pak objevují jména jako Jiří Dienstbier v roli ministra spravedlnosti nebo Roman Sklenák na ministerstvu práce a sociálních věcí. Stínovým ministrem školství je Marcel Chládek a pro resort zdravotnictví připadá do úvahy někdo ze dvojice Svatopluk Němeček a Jiří Běhounek.

V případě Dienstbiera a Zaorálka přitom i Sobotkovi spojenci říkají, že vzít oba do vlády by byl příliš velký políček Miloši Zemanovi, který nemá ani jednoho z nich příliš v lásce. Sobotka zatím veřejně tvrdí, že si dovede představit při jmenování vlády na Hradě oba své spojence.

V případě dvojice na ministerstvu zdravotnictví pak větší šance má nyní Svatopluk Němeček, který v současnosti zastává post stínového ministra a je ředitelem fakultní nemocnice. Vysočinský hejtman Jiří Běhounek není zcela ze hry, protože je stejně jako Němeček odborně způsobilý funkci vykonávat a navíc se stal poslancem za Vysočinu, kde po Moravskoslezském kraji měli sociální demokraté nejlepší regionální výsledek.

 

Právě se děje

Další zprávy