Sobotka jde vyjednávat s Paroubkem, ať zůstane v ČSSD

Martina Machová Martina Machová
4. 8. 2011 13:00
Oba politici se mají sejít během příštího týdne
Je dobře, že odchází, nebo nás to poškodí, šumí v ČSSD.
Je dobře, že odchází, nebo nás to poškodí, šumí v ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se sejde se svým předchůdcem Jiřím Paroubkem , aby jej přesvědčil, že nemá  opouštět sociální demokracii.

Tuto zprávu Paroubek poprvé veřejně přiznal ve středu a Sobotka už na příští týden naplánoval schůzku, kde chce někdejšímu lídrovi socialistů toto rozhodnutí rozmluvit. 

"Požádám ho, aby zůstal v ČSSD. Nejsou žádné programové ani jiné důvody pro to, aby opouštěl politickou stranu, kterou stejně jako já pomáhal před 21 lety obnovovat," uvedl Sobotka.

Způsob, jak chce někdejšího předsedu přesvědčit, aby v partaji zůstal, ale zatím nepřiblížil.

Rozruch v ČSSD

V sociální demokracii středeční vyjádření Jiřího Paroubka, že je rozhodnut odejít z ČSSD, vyvolalo rozruch.

Vedle hlasů, které jeho krok vítají a tvrdí, že se nejsilnější levicové straně uleví, se objevují obavy, že by mohl vznikem nového subjektu či znovuzrozením stávající politické strany na levé části politického spektra oslabit právě svou domovskou stranu.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jiřího Paroubka na Aktuálně.cz:
Nejnovější manévry ve vedení ČSSD

Pro příklad nemusí sociální demokraté chodit daleko - při posledních parlamentních volbách je tímto způsobem oslabil jiný bývalý předseda - Miloš Zeman se svou stranou Zemanovců.

Paroubek vs. Lidový dům

Někteří sociální demokraté komentují nejnovější stranickou událost tak, že Jiří Paroubek hraje o to, zda odejde z ČSSD s negativní nálepkou "přeběhlíka", či zda bude vnímán jako skutečný sociální demokrat hájící myšlenky, od nichž podle něj ČSSD s novým vedením ustoupila.

Mnozí straníci pak upozorňují na to, že Jiří Paroubek si prostor pro odchod připravuje už delší dobu. Deník Aktuálně.cz již v březnu informoval o existenci plánu, že na podzim přejde k národním socialistům (ČSNS 2005).

Letos v květnu, když se v Lidovém domě rozhodovalo o složení nové stínové vlády, pak naznačil Paroubek svůj záměr odejít také v rozhovoru pro Lidové noviny. Tehdy své úvahy odůvodňoval tím, že strana nejeví o jeho služby zájem.

Jako výzvu pak označil záměr dostat ČSNS 2005 do sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy