Sobotka o vyjednávání: Chceme premiéra i šéfa Sněmovny

Martina Machová Martina Machová
11. 11. 2013 5:20
Rozhovor s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou o tom, s kým a jak chce vládnout.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka právě vyhrál jednu bitvu na půdě sociální demokracie a vzápětí ho čeká další s případnými koaličními partnery. Podrobnostem o svých plánech se snaží vyhýbat, přesto v rozhovoru pro Aktuálně.cz naznačuje, co jsou meze a co si dovede představit.

Například přes restituce nejede pomyslný vlak. Stejně tak pokud půjde ČSSD do vlády, tak jedině s postem premiéra. A nárokuje si i další vysoké funkce.

"Jako nejsilnější parlamentní strana budeme mít zájem obsadit funkci předsedy Poslanecké sněmovny. Třetí pokus jmenování předsedy vlády přísluší právě předsedovi Poslanecké sněmovny a vnímáme jako důležité, aby třetí pokus byl v režii sociální demokracie, respektive stran, které mají většinu na půdě Poslanecké sněmovny," tvrdí například.

A zda by dokázal předstoupit před Miloše Zemana s Jiřím Dienstbierem a Lubomírem Zaorálkem jako svými ministry? "Dokáži," říká rozhodně.

A.cz: Nyní konečně vstupujete do jednání o vládě. Vaši případní koaliční partneři ale již nějaké varianty naznačili, například půdorys 6-6-3, nebo dokonce jakási úřednická vláda podporovaná vámi a ANO. Co na tyto nápady říkáte?

Teď jsme si úřednickou vládu, potažmo odbornickou či prezidentskou užili v docela slušné míře a my nechceme jít cestou nějakých kočkopsů. Upřednostňujeme standardní řešení na základě výsledků voleb, tedy buď koaliční vláda tří stran, tu preferujeme, nebo menšinová vláda sociální demokracie, což je druhá nejlepší varianta, kterou teď vidíme.

Žádné poměry teď dojednány nejsou, žádné resorty se mezi strany nerozdělovaly, je to předčasné. Co nás teď zajímá, je, jak dopadnou programová témata. Zajímají nás majetková přiznání, zajímá nás DPH na léky, zajímá nás, jak to bude s valorizací penzí, jak zredukujeme církevní restituce.

O tom je teď ČSSD připravena jednat a požádáme partnery, abychom otázku křesel nechali například na další týden. Bez programové shody žádná vláda nevznikne.

A.cz: Je varianta 6-6-3 vůbec něco, o čem by sociální demokracie přemýšlela?

Nechci teď potvrzovat ani vylučovat žádné varianty poměrů ve vládě. Pro nás bude klíčové, co bude napsané v koaliční smlouvě. Máme povinnost prosadit důležité změny, které jsme slíbili našim voličům. My jsme nikde neslibovali, kolik budeme mít ministrů nebo kterého ministra bude mít právě sociální demokracie.

Pokud jde o obsazování vlády, sociální demokracie nechce být ve vládě v juniorní pozici, čili půjdeme do vlády v situaci, pokud budeme mít jejího předsedu, a chceme, aby v čele resortů byli lidé, kteří jsou odborně dostatečně na výši a budou rozumět svěřené problematice. Nebudou to experimenty, které jsme zažívali během Nečasovy vlády, že do čela resortu přišli lidé, kteří na to odborně ani lidsky neměli.

A.cz: Jenže k tomu, abyste mohli něco prosadit, potřebujete hlasy ve Sněmovně, ale i ve vládě…

Na vládě jsou hlasovací poměry jedna věc a koaliční smlouva je věc druhá. Jestli všichni partneři budou dodržovat koaliční smlouvu, může koalice fungovat, aniž bychom se přehlasovávali. A samozřejmě tu musí být nějaké pojistky. Jinak by koalice nevydržela ani týden.

Jsem pro to, aby v koaliční smlouvě byly jasné mechanismy, ale jsem i pro to, abychom do koaliční smlouvy dostali co nejvíce konkrétních bodů, které dodržíme a splníme, a aby tam byl časový harmonogram. Chceme, aby se postupovalo během roku 2014 legislativně rychle, aby změny byly pokud možno koncentrovány do prvního roku vlády a abychom nezpůsobili nějakou permanentní revoluci.

Toho, aby se každý rok měnily zákony, má každý plné zuby. Až se dostaneme do druhé fáze, tak budeme mít zájem o nějaké konkrétní pozice ve vládě, ale o tom nejprve budeme mluvit s našimi koaličními partnery.

A.cz: Jsou nějaké věci, o kterých víte, že přes ně nejede vlak, a chcete je prosadit?

Jsem rád, že ústřední výkonný výbor neschválil žádné mantinely pro koaliční jednání. Teď je to zbytečné. A jestli v některých oblastech budeme muset přijmout kompromisy, tak pro to bude důležité, aby sociální demokraté řekli, jestli jsou tyto kompromisy pro ně přijatelné.

Navrhl jsem dvě cesty, tedy jestli to bude vnitrostranické referendum, nebo rozhodnutí 180 lidí v ústředním výkonném výboru. Jsem připraven přijít a říci, vyjednal jsem takové a takové podmínky příští vlády a řekněte, jestli sociální demokracie má do vlády vstupovat, nebo ne.

Je zřejmé, že při padesáti mandátech ve Sněmovně a situaci, kdy našimi partnery budou středové nebo středo-pravé subjekty, nejsme schopni realizovat nějaký radikálně levicový program. Ale myslím, že řadu věcí, které máme v programu, mají i lidovci a ANO, a kdyby se podařilo realizovat to minimum, tak tato vláda bude užitečná a prospěšná pro českou republiku.

A.cz: Máte tu ale téma restitucí, které jste před krajskými volbami jako téma intenzivně komunikovali. Teď říkáte, že chcete jejich revizi. Zároveň tu jsou lidovci, kteří se tím už nechtějí ani zabývat. Je to bod, na kterých by mohla jednání zcela padnout?

Je to možné. Ani tuto variantu nechci vyloučit, ačkoli si ji nepřeji. My ale trváme na revizi církevních restitucí. To je bod, nad kterým budeme muset strávit hodně času, ale nejen s lidovci, ale i s hnutím ANO.

Jsem přesvědčen o tom, že velká část voličů ANO, stejně jako voličů sociální demokracie, požaduje revizi církevních restitucí. Pro mne postoj ANO v této věci bude velice zajímavý. Když jsme si četli programy lidovců a ANO, tak tam na téma restituce není snad jediné slovo.

A.cz: Kdy bude jasné, jak se bude ČSSD rozhodovat, zda vstoupí do vlády?

Do konce roku. Chci vyzvat dopisem naše organizace, aby k tomu zaujaly stanoviska, a na základě této diskuse na příštím ÚVV, který bude v prosinci, navrhnu, jakou formou sociální demokracie rozhodne o příští vládě.

A.cz: V uplynulých čtrnácti dnech, měl jste čas vzít si seznam svých stínových ministrů a probrat si, s kým počítáte do vlády i po volbách?

Popravdě řečeno ne. O složení naší reálné vlády začnu uvažovat v příštích dnech a nepochybně si seznam vezmu. Ale nejen seznam stínové vlády, ale i dalších našich expertů, které máme k dispozici.

A.cz: Neříkejte mi, že jste se nezamýšlel ani nad náhradníky za lidi, kteří ze stínové vlády vypadli kvůli povolební krizi v ČSSD a kteří dlouhou dobu byli garanty částí programu. Například Jeroným Tejc na vnitru. Máte již za něj náhradníka?

Dokáži si určité alternativy představit i v této oblasti. Ale nebudu uvádět žádná konkrétní jména. Diskusi ve vedení strany máme před sebou, chci ty věci konzultovat.

Sám pro sebe začnu počátkem týdne rozhovory s potenciálními kandidáty. Musíme také přemýšlet o záložním plánu, který by pro nás byl personálně náročnější, to znamená o variantě menšinové vlády.

A.cz: Je na stole možnost, že v případě koaliční vlády byste se vůbec o vnitro neucházeli a soustředili jste se na jiné resorty?

Taková varianta na stole není.

A.cz: Tady byste si vnitro rádi nechali.

Platí, že taková varianta na stole z pohledu sociální demokracie není a zatím o tom s našimi partnery v příštích dnech mluvit nebudeme. Budeme mluvit o programu.

A.cz: Milan Chovanec je znovu ve vyjednávacím týmu. Proč jste si ho vybral?

Vrátil jsem se do značné míry k původnímu vyjednávacímu týmu, jen jsem ho rozšířil o Milana Štěcha a Alenu Gajdůškovou. Pokud jde o roli Milana Chovance - po odchodu Michala Haška z vedení sociální demokracie je posledním členem vedení ČSSD, který je současně hejtmanem.

Vidím jako důležité, aby zde existovala aktivní linka na sociálnědemokratické hejtmany, kteří jsou ve většině krajů. Aby byli informováni o průběhu vyjednávání a aby Milan Chovanec mohl tlumočit jejich názory a postoje. Vyjednání koaličních podmínek do značné míry ovlivní, jak budou fungovat kraje například v oblasti sociálních služeb, dopravní obslužnosti nebo zdravotnictví.

A.cz: Ptal jste se v regionech, jestli s ním vůbec chtějí hovořit? Že je pro ně důvěryhodný?

Milan Chovanec byl jeden z prvních lidí, který si uvědomil hloubku chyby, které se dopustil na hlasování na předsednictvu strany. Někteří z hlavních aktérů si to neuvědomili dodneška.

Milan Chovanec získal důvěru ve svém regionu a pro mne to je člověk, který má svou hodnotu ve vedení sociální demokracie. Nechtěl jsem, aby radikální nálady rozmetaly celé vedení sociální demokracie. To musí fungovat a já se nechci zbavit všech místopředsedů.

A.cz: Neobáváte se toho, že se vám s ním stane něco podobného jako Haškovi s Tejcem? Evidentně i oni k němu měli důvěru.

Nechci řešit intimní vztahy mezi aktéry událostí po volbách.

A.cz: Ale důvěra ve své spolupracovníky je určitý základ.

V této chvíli se snažím, aby zde zůstalo akceschopné vedení sociální demokracie. Pokládám za rozumné, aby ve vedení strany zůstal alespoň jeden hejtman, protože ČSSD má silnou vrstvu regionálních politiků, musí vnímat i jejich názory a informace, co se reálně úrovni veřejné správy v kraji děje.

A.cz: Vy mu tedy věříte, že k vám bude loajální?

Předpokládám, že bude loajální k sociální demokracii, a předpokládám, že pro něj i to, co prožil s povolebním procesem v sociální demokracii, bude důležitá životní zkušenost.

A.cz: Počítáte s ním jako s ministrem dopravy?

Nebudu komentovat kandidáty na jednotlivé ministry za ČSSD.

A.cz: Ve stínové vládě ještě máte dvě jména, která nemají řekněme přátelské vztahy s Milošem Zemanem. Jde o Lubomíra Zaorálka a Jiřího Dienstbiera. Dovedete si představit situaci, že oba dovedete před prezidenta jako své ministry?

Dokáži.

A.cz: ANO si pak začalo dělat nároky na předsedu Sněmovny. Ustoupí v tom sociální demokracie?

Jako nejsilnější parlamentní strana budeme mít zájem obsadit funkci předsedy Poslanecké sněmovny. Třetí pokus jmenování předsedy vlády přísluší právě předsedovi Poslanecké sněmovny a vnímáme jako důležité, aby třetí pokus byl v režii sociální demokracie, respektive stran, které mají většinu na půdě Poslanecké sněmovny.

Budeme muset s hnutí ANO konflikt ambicí řešit, podobně jako u některých resortů, kde máme podobné ambice. Pokládám za důležité, aby nový předseda Poslanecké sněmovny byl profesionál, a pokládám za riskantní, aby se do této pozice dostal někdo, kdo nemá žádné zkušenosti s fungováním Poslanecké sněmovny. Tady je sociální demokracie schopna nabídnout rozumného kandidáta.

A.cz: A jak to chcete ANO vysvětlit? Tím, že máte na rozdíl od hnutí ANO dostatek zkušených politiků?

Pozice předsedy Poslanecké sněmovny není vůbec jednoduchá, je to vysoký ústavní činitel a má odpovědnost za chod Sněmovny. Myslíme si, že je to argument, který by mohlo hnutí ANO pochopit. Budeme hledat nějakou schůdnou variantu. V této fázi jednání jednoznačně deklaruji ambici sociální demokracie nominovat svého zástupce do čela Poslanecké sněmovny.

A.cz: Co třeba varianta, že váš předseda Sněmovny bude působit jen do doby, kdy bude ustavena vláda, a tedy třetí pokus nebude třeba. Do té doby se i někdo z hnutí ANO naučí vést Sněmovnu.

Jsou různé varianty hledání dohody. Nebudu říkat další podrobnosti.

A.cz: Už víte, koho byste do čela Sněmovny chtěl postavit?

Jméno zatím říkat nebudu.

A.cz: Řeknete mi tedy aspoň, koho chcete do čela poslaneckého klubu?

Budeme volit předsedu i místopředsedy poslaneckého klubu, a než budu říkat výroky a soudy, tak chci tu věc konzultovat na půdě poslaneckého klubu.

A.cz: Neoddechl jste si trochu, že sjezd nebude? Pokračoval by kolotoč konferencí ČSSD,  což by mohlo znejišťovat dále koaliční partnery a ani vy byste nemusel post předsedy obhájit. ČSSD ukázala, že je vše možné.

Určitě, už jen to, že ČSSD celkem třikrát hlasovala, kdo bude jejím kandidátem na premiéra. Pokud jde o sjezd, tak jsem dnes viděl, že si oddechl celý ústřední výkonný výbor.

Členové odjížděli spokojeni v tom smyslu, že nebude znovu nutné konat okresní a krajské konference a že se budou moci více soustředit, jak sestavit naše komunální a senátní kandidátky příští rok na podzim. Já jsem byl na sjezd připraven, protože si nemyslím, že někteří funkcionáři se mohou tvářit, že s tím volebním výsledkem nemají nic společného.

 

Právě se děje

Další zprávy