Sněmovna je pro přísnější podmínky obchodu se zbraněmi

ČTK ČTK
20. 3. 2013 11:42
V prvním čtení podpořila vládní novelu. Podnikatelům může částečně ulevit od administrativy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Poslanci ve středu v prvním čtení podpořili vládní novelu, která zpřísňuje podmínky pro vývoz i dovoz zbraní a střeliva při obchodování se zeměmi EU i mimo Unii.

Novela reaguje na nové nařízení Evropského parlamentu, které se týká nedovolené výroby střelných zbraní, střeliva a obchodování s tímto materiálem.

Podnikatelům může novela částečně ulevit od administrativy, protože při podávání žádosti o povolení už nebudou muset předkládat výpis z obchodního rejstříku.

V žádosti o povolení ale budou muset žadatelé uvádět státy, kterými hodlají zboží provážet. Při přepravě bezpečnostního materiálu bude nutné uvádět také příjemce zboží, pokud se bude lišit od kupujícího.

Stát tak bude moci plnit mezinárodní závazky kontroly pohybu stanovených výrobků při zahraničním obchodu s nimi.

Jako novinku zavádí novela možnost pozastavit obchodníkům se zbraněmi právo využívat jejich povolení.

Ministerstvo průmyslu to bude moci udělat, pokud to bude nutné kvůli ochraně mezinárodních závazků nebo bezpečnostních zájmů. Stát ale nebude odpovídat za škody, které tím obchodníkům vzniknou.

Vláda v důvodové zprávě uvádí, že jde o prospěšné opatření, protože za současných podmínek by muselo ministerstvo povolení odejmout, a podnikatel by tak o něj musel znovu žádat a za každé povolení platit 500 korun.

Těžební odpad půjde ukládat pod zem

Sněmovna ve středu také podpořila změnu pravidel pro ukládání těžebního odpadu. Novelu zákona po Česku požaduje Evropská komise, podle které dosavadní úprava nenaplňuje směrnici přijatou v roce 2006.

Předlohu nyní zrychleně projedná hospodářský výbor.

Novela zákona mimo jiné umožní ukládat těžební odpad pod zem. Úprava také dává možnost odtěžit a využít těžební odpad z úložných míst, kam už se žádný další odpad neukládá, ale zatím se neuskutečnila jejich sanace.

Kvůli předloze nevzniknou podle důvodové zprávy žádné nové administrativní povinnosti pro podnikatele, ani jim nepřinese dodatečné náklady.

Přijetí zákona prý navíc zastaví správní řízení, které proti Česku vede Evropská komise pro neplnění povinností při přejímání společné legislativy.

 

Právě se děje

Další zprávy