Šéfem NKÚ byl zvolen dosavadní viceprezident Kala

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 3. 2013 18:38
Bývalého poslance ČSSD do čela vynesla dohoda ČSSD s ODS
Nový prezident NKÚ.
Nový prezident NKÚ. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanci zvolili kandidátem na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu jeho dosavadního viceprezidenta Miloslava Kalu (49).

V tajné volbě získal od poslanců 108 hlasů. Do funkce ho musí ještě jmenovat prezident republiky Miloš Zeman.

Kala je členem ČSSD, jeho jmenováním se uvolní post viceprezidenta úřadu. Podle údajných dohod by Sněmovna do této funkce měla zvolit poslankyni ODS Zdeňku Horníkovou.

Kala sděli, že si důvěry poslanců váží. "Mým cílem je silný, nezávislý, profesionální a nestranný Nejvyšší kontrolní úřad," uvedl.

V krátké době chce předsatvit novou strategii úřadu, o které již diskutuje kolegium NKÚ.

Nakonec se dohodly ODS a ČSSD

Ještě na únorové schůzi volila každá frakce ve sněmovně svého kandidáta, takže zvolen nebyl nikdo.

Pak už šlo jen o jediné: zda se dohodne se sociálními demokraty Topka, nebo ODS. Pro ODS stál problém v rovině „alespoň viceprezidentka než nic", pro ČSSD zase bylo výhodnější domluvit se právě s ní než s TOP 09, která pro Kalu nabízela jen místo viceprezidenta.

"Dohodli jsme se v koalici, že budeme hledat nestranického kandidáta," prohlásila ještě v úterý vicepremiérka za LIDEM Karolína Peake s tím, že dohoda ODS a ČSSD to definitivně zhatila.

ODS opakuje, že na řadě se svým kandidátem do čela NKÚ byla ona, ale TOP 09 každého jejího kandidáta torpédovala. Topka zase tvrdí, že chtěla prosazovat nestraníka.

Teď na březnové schůzi se pokusila dohodu ČSSD-ODS torpédovat tím, že navrhla do čela NKÚ Miloslava Vaňka, generálního ředitele Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který je členem ODS, tedy kandidáta, který se "bude ODS jen těžko odmítat", jak prohlásil člověk blízký vedení TOP 09.

Klín Topky nevyšel

"Zamyslete se nad tím, zda zvolení bývalého poslance ČSSD po dohodě s komunisty zvýší prestiž NKÚ," apeloval na poslance za ODS ještě v úterý těsně před volbou ministr financí Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09.

"Miroslavu Kalouskovi vadí dohody politických stran jen tehdy, když není jejich vítězem," odpověděl mu vzápětí předseda poslanců za ČSSD Jeroným Tejc.

Už dopředu ale ODS avizovala, že to zmatek do řad poslanců ODS nezaseje.

"V kolegiu NKÚ tak bude zastoupena jak levice, tak pravice," pochvalovala si dohodu už před schůzí sněmovny Zdeňka Horníková.

Horníková: Další členy kolegia budeme navrhovat společně

Nejde pouze o prezidenta a viceprezidenta NKÚ, v příštích dvou letech se uvolní celkem 4 místa ve vedení úřadu.

"Myslím, že se o tom budeme dohadovat společně a společně navrhovat kandidáty," řekla už před časem Aktuálně.cz o spolupráci s Miloslavem Kalou a dohodě ČSSD-ODS Zdeňka Horníková.

Nejvyšší kontrolní úřad je bez prezidenta od loňského února, kdy ve funkci skončil František Dohnal. Soud ho pravomocně odsoudil za to, že poslancům odmítl poskytnout podklady pro prověrku úřadu.

NKÚ kontroluje nakládání státních orgánů s penězi. Jeho pravomoci se měly rozšířit i na kontrolu krajských a obecních samospráv nebo i veřejnoprávních médií (v jednu chvíli byla ve hře i možnost kontrolovat firmy s majetkovým podílem státu, např. ČEZ), Senát ale novelu ústavy o rozšíření kompetencí smetl ze stolu.

Bývalého prezidenta Dohnala často kritizovali poslanci z kontrolního výboru a vytýkali mu zejména údajné plýtvání s penězi.

Rozhodli se hospodaření NKÚ zkontrolovat, ale Dohnal jim odmítal vydat potřebné dokumenty a hájil se tím, že poslaneckou kontrolu neupravuje žádný zákon.

Soud ho nakonec za toto odmítání odsoudil, a tím jeho účinkování na čele NKÚ skončilo.

Šéfa NKÚ do funkce musí jmenovat prezident. Kala se s ním sešel v polovině února, kdy Zeman úřadoval na Hradčanech před svým nástupem do čela státu.

Po jednání Kala řekl, že Zeman podporuje jeho jmenování do čela úřadu. "Bavili jsme se o tom a myslím si, že můžu připustit, že mi fandí," řekl tehdy Kala.

 

Právě se děje

Další zprávy