Snad měl špatný den, komentuje Chovanec výpad šéfa maďarského parlamentu kvůli Benešovým dekretům

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
13. 12. 2015 14:25
Česko a Slovensko se kvůli Benešovým dekretům vůbec neměly stát členy Evropské unie. Ostrý výpad šéfa maďarského parlamentu Lászlo Kövéra zarazil jak politiky, tak diplomaty. Přišel totiž ve chvíli, kdy spolupráce v rámci Visegrádské skupiny funguje podle všech členských zemí na výbornou. O víkendu navíc do Maďarska zamířil český ministr vnitra Milan Chovanec, aby poděkoval českým policistům, kteří v posledních týdnech pomáhali střežit hranici se Srbskem. "Já pevně věřím, že předseda parlamentu měl špatný den," prohlásil Chovanec v neděli po schůzce se svým protějškem.
László Köver.
László Köver. | Foto: ČTK

Szeged (od našeho zvláštního zpravodaje v Maďarsku) – Podobných výroků se předseda maďarského parlamentu Lászlo Kövér dopouští častěji. Tentokrát však jeho komentář na adresu Benešových dekretů zaskočil i zkušené diplomaty. Kövér totiž v rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že Česko a Slovensko vůbec neměly být připuštěny do Evropské unie.

"Česko a Slovensko se vůbec neměly stát členy Unie, pokud je součástí jejich právního řádu zákon vycházející ze zásady kolektivní viny," znovuotevřel vysoký maďarský představitel téma, které se čas od času vynoří.

"Pevně věřím, že předseda parlamentu měl špatný den. A pokud by ho snad neměl, tak postoj České republiky je jednoznačný. Máme jiná témata, jiné problémy, které chceme s maďarskými partnery řešit," prohlásil český ministr vnitra Milan Chovanec na dotaz Aktuálně.cz.

Podobně se k problematické otázce příliš nechtěl vracet ani jeho protějšek Sándor Pintér. "Spolupráce v rámci Visegrádské čtyřky je harmonická a směřuje do budoucnosti správným směrem," poznamenal stroze na závěr tiskové konference po návštěvě operačního centra, které leží jen pár kilometrů od maďarsko-srbského přechodu Röszke, kde v létě probíhaly nejtvrdší střety mezi uprchlíky a policií.

O tom, že tentokrát předseda parlamentu  "přestřelil", svědčí i to, že česká ambasáda podle informací Aktuálně.cz požaduje od Budapešti vysvětlení. Výrok byl totiž o to překvapivější, že Kövér se nedávno sešel s šéfem českého Senátu Milanem Štěchem. Téma dekretů ale na jednání vůbec nezaznělo.

Zmíněný rozhovor pak vyšel pouhý den předtím, než do Maďarska přiletěl Chovanec, aby navštívil padesátku českých policistů, kteří střeží asi sedmdesátikilometrový úsek plotu podél hranic. Jak ministr, tak i Maďaři si přitom spolupráce s českými kolegy velmi váží a i sami policisté říkají, že z maďarské strany necítili žádné negativní signály.

 

Právě se děje

Další zprávy