Smlouva s Vatikánem do voleb nebude

redakce DOM, čtk
21. 2. 2006 12:20
Praha - Vládní koalice se neshodla na uzavření smlouvy s Vatikánem. ČSSD totiž toto téma už do voleb otevírat nechce. Uvnitř: VIDEO.
Modlení.
Modlení. | Foto: Reuters

ČSSD nevidí důvod o smlouvě s Vatikánem do června jednat, řekl po dnešním koaličním jednání úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Poslanecká sněmovna je v podstatě ve stejném složení, jako když tato smlouva nebyla přijata. Myslíme si, že by nebylo dobré podstupovat riziko, že znovu nezíská v Poslanecké sněmovně dostatečnou podporu," řekl novinářům Sobotka.

Přijetí smlouvy s Vatikánem, kterou dojednala už vláda Miloše Zemana, přitom původně v dolní sněmovně zabránili právě poslanci ČSSD.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Jsme jednou z posledních zemí, která nemá tuto mezinárodní smlouvu. Je to především ostuda České republiky," komentoval neexistenci smlouvy předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Ministr kultury za ČSSD Vítězslav Jandák přitom nedávno poslancům KDU-ČSL slíbil, že v tomto volebním období je možné smlouvu s papežským státem ještě ratifikovat.

ČSSD: obrat nebude

V dohledné době se zřejmě změny nedočká ani novela církevního zákona, kterou ve sněmovně prosadili sociální demokraté s KSČM. Zákon, který obsahuje pasáže o evidenci charit a diakonií, napadla KDU-ČSL u Ústavního soudu.

Podle lidovců je norma porušením ústavou zaručené svobody církví.

Sociální demokraté dnes vyjádřili připravenost o církevní novele znovu jednat. Mluvit o změně postoje ČSSD je ale podle Bohuslava Sobotky předčasné. "Není možné nyní hovořit o nějakém obratu," řekl.

Nereálný zřejmě zůstane i další Jandákův závazek, aby se sporná novela církevního zákona v dohledné době zrušila.

"Je zřejmé, že slova pana ministra Jandáka byla jen mediální mlhou. Sociální demokracie je připravena tyto sliby říkat, ale není připravena je plnit," komentoval to šéf lidovců Miroslav Kalousek.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy