Sliby stranou, Fischer zahájil kampaň na účet festivalu

Tereza Šídlová
17. 7. 2012 6:30
Filmový festival hostil české politiky, platil jim náklady na ubytování
Jan Fischer se neschovává, ukázal se i s rodinou v Karlových Varech na festivalu.
Jan Fischer se neschovává, ukázal se i s rodinou v Karlových Varech na festivalu. | Foto: Repro Facebook

Praha - Expremiér Jan Fischer sice oficiálně zahájil svou prezidentskou kampaň až minulé pondělí, o svém návratu do českého veřejného života dal elegantně vědět už o týden dřív.

Objevil se mezi filmovými hvězdami a českou společenskou elitou na filmovém festivalu v Karlových Varech a deníku Insider přiznal, že náklady na jeho pobyt ve Varech hradil festival. A to na rozdíl od loňska, kdy si coby expremiér a viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj náklady na pobyt na festivalu podle svých slov hradil sám.

Hlavním partnerem filmové události roku je přitom polostátní energetická firma ČEZ, ze třetiny je pak festival financován z veřejných peněz. Přestože si Fischer v kampani zakládá na transparentních financích, tento dárek ze strany festivalu ve svém veřejném účetnictví neuvedl.

"Byl jsem pozván prezidentem festivalu a organizačním výborem, který mi uhrazoval pobyt," uvedl na dotaz Aktuálně.cz Jan Fischer ke své návštěvě festivalu.

ČEZ neČEZ

Fischer zdůrazňuje, že sponzorem jeho pobytu nebyla žádná ze soukromých firem, které se na festivalu prezentují a pořádají společenské akce.

Hlavním sponzorem je tradičně ČEZ, mezi další partnery festivalu patří energetická skupina RWE, finanční skupina miliardáře Karla Komárka KKCG či banka UniCredit a telekomunikační společnost Vodafone.

"Můj pobyt nehradil žádný ze soukromých sponzorů festivalu," řekl Fischer.

Bývalý předseda úřednické vlády nebyl samozřejmě jediným politikem, který se ve Varech objevil. Festival tradičně navštěvují české politické i byznysové špičky.

Schwarzenberg ve Varech

Jednou z hlavních hvězd na festivalu byla britská herečka Helen Mirren.
Jednou z hlavních hvězd na festivalu byla britská herečka Helen Mirren. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Podobně jako Fischera festival pozval například i dalšího prezidentského kandidáta, zároveň ale současného ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Ten deníku Aktuálně.cz v osobním rozhovoru potvrdil, že i jeho pobyt byl placen festivalem.

"Pozval mě festival," uvedl Schwarzenberg.

Zatímco ministr zahraničí festival "zavíral", Fischer ve Varech pobýval na jeho začátku. S manželkou Danou a synem Janem navštívili například slavnostní zahájení filmové přehlídky, včetně party v Grandhotelu Pupp.

"Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary jako jedna z nejdůležitějších domácích kulturních událostí s mezinárodním přesahem zve každoročně jako hosty významné osobnosti veřejného a kulturního života. Domníváme se, že pan Jan Fischer takto významnou a váženou osobou je," uvedla na dotaz Aktuálně.cz PR manažerka festivalu Uljana Donátová.

Otázky ohledně nákladů na pozvánky pro hosty z řad významných českých osobností a jejich samotný výběr nechala Donátová bez odpovědi.

Vsadil na transparentnost

Z členů kabinetu premiéra Petra Nečase byli ve Varech k vidění také ministryně kultury Alena Hanáková, ministr průmyslu Martin Kuba či šéfové resortu obrany Alexandr Vondra a dopravy Pavel Dobeš. Mezi VIP hosty měl přední místo i český prezident Václav Klaus, který také přicestoval s rodinou.

Jan Fischer při zahájení své kampaně opakovaně poukazoval na to, že jeho kampaň bude transparentní a že odmítá podporu státních či polostátních firem.

Zřídil si kvůli tomu účet v bance, na kterém bude moct veřejnost sledovat příjem sponzorských peněz plynoucích k Fischerovi. V současné době je na něm necelých 344 tisíc korun.

S manželkou na něj expremiér uložil 400 tisíc korun ze svého.

 

Právě se děje

Další zprávy