Fischer začal kampaň. Nejprve musí posbírat hlasy

Domácí Domácí
9. 7. 2012 15:20
Bývalý premiér se vrací z Londýna do Česka a vyráží do boje o Hrad
Jan Fischer.
Jan Fischer. | Foto: ČTK

Praha - Jeden z favoritů na prezidenta České republikyJan Fischer zahájil předvolební kampaň. Na funkci viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) rezignuje ve chvíli, kdy bude oficiálně zaregistrován jako prezidentský kandidát

V první řadě se proto zaměří na získání petičních podpisů, které jsou třeba pro kandidaturu.

"Vracím se do Čech z Londýna a do srpna čerpám řádnou dovolenou a následně do registrace neplacené volno," řekl na úvod tiskové konference, kde představil členy svého volebního týmu.

Fischer také představil své postoje, které bude během kampaně prosazovat. "Nejsem kandidát, který bude parazitovat na současné nedobré náladě. Toto není rozkradená země," prohlásil.

Situace přesto podle jeho slov potřebuje zásadní změnu a prezidentskou přímou volbu považuje za jednu z příležitostí.

Moderním, uměřeným, bytostně nestranickým a zásadovým. Takovým prezidentem prý Jan Fischer bude, pokud vyhraje v boji o Hrad. V současné době patří podle průzkumů k jasným favoritům, jeho preference se pohybují kolem dvaceti procent. O druhé místo bojuje Miloš Zeman s Janem Švejnarem.

Pod petici jako první svůj podpis připojil známý kardiochirurg Jan Pirk, po něm Fischerova manželka Dana Fischerová či jejich syn Jan. Celkem musí Fischer získat 50.000 podpisů. Z politiků, kteří oznámili úmysl se o křeslo po Václavu Klausovi na počátku příštího roku ucházet, už zisk tohoto počtu podpisů oznámil někdejší premiér Miloš Zeman.

V kampani, pro níž zřídil transparentní účet, spoléhá Fischer na dobrovolníky. Nevyužije žádných reklamních agentur, zdarma s ním ale bude spolupracovat například Jaromír Soukup, majitel reklamní agentury Médea. "Bude pomáhat jako Soukup, nikoliv jako Médea," zdůraznil Fischer.

Někdejší šéf statistického úřadu a lídr předvolebních průzkumů v kampani zdůrazňuje svou nestranickost, zkušenosti z exekutivy i mezinárodní politiky a snahu být případně moderním prezidentem, který ctí právní řád, odmítá projevy extremismu a snaží se politiku spojovat.

 

Právě se děje

Další zprávy