Slíbili lidem zákon proti smogu, ani za něj nebojovali

Pavel Baroch
28. 4. 2011 13:15
Drobil, Kočí a Lukša předložili návrh, při cestě Senátem ho neobhajovali
Zavedení nízkoemisních zón se znovu odkládá.
Zavedení nízkoemisních zón se znovu odkládá. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Senát ve středu výraznou většinou hlasů odmítl novelu zákona o ochraně ovzduší, která dává radnicím právo zavést ve svých městech nízkoemisní zóny, kam nebudou smět vjíždět stará auta s vysokými exhalacemi.

Novelu předložili jako svou iniciativu moravskoslezští poslanci Pavel Drobil z ODS, Kristýna Kočí (tehdy ještě členka Věcí veřejných) a Pavol Lukša z TOP 09, aby pomohli aspoň z části vyčistit ovzduší na Ostravsku i jinde.

Když ovšem před čtrnácti dny jednal o předloze klíčový senátní výbor pro životní prostředí, nebyl u toho žádný ze tří poslanců. Novelu obhajovali pouze úředníci ministerstva životního prostředí.

Představitelé Ostravy i dalších měst se nechali opakovaně slyšet, že by možnost zavedení nízkoemisních zón uvítali. Radnice si už vytipovávaly i čtvrtě, kam by čoudícím automobilům zakázaly vjezd. Teď musí čekat, jestli sněmovna senátorské veto přehlasuje.

"Je třeba tento problém řešit co nejrychleji. Inverze nečekají," prohlásil premiér Petr Nečas čtyři dny před podzimními komunálními volbami, když poslanci představovali novelu zákona o ochraně ovzduší na Úřadu vlády.

Politika porazila špinavý vzduch

To, že se nikdo z předkladatelů nezúčastnil jednání výboru pro životní prostředí, některé senátory překvapilo. Dokonce se ptali, jestli se může v takovém případě předloha projednat. Výbor novelu sice neodložil, ale nepřijal k ní ani žádné usnesení; senátoři předlohu nepřijali, ani nezamítli.

Podívejte se, jak se v Ostravě demonstrovalo za čistý vzduch:

Bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil uvedl, že se z jednání senátního výboru musel omluvit kvůli vládní krizi, kdy hrozil rozpad koalice. "Musel jsem fungovat jako místopředseda ODS," řekl Aktuálně.cz Drobil.

Dodal, že Senát se od počátku stavěl k novele zákona o ochraně ovzduší negativně, takže bylo nepravděpodobné, že by s předlohou souhlasil.

Pavel Drobil spěchá v době vládní krize na další kolo politického vyjednávání.
Pavel Drobil spěchá v době vládní krize na další kolo politického vyjednávání. | Foto: Ludvík Hradilek

I tak Drobil uznává, že měl v druhé komoře parlamentu za novelu více lobbovat. "Je to asi mou nezkušeností," připustil Drobil, který zasedá v českém parlamentu první volební období.

Zemědělci dostali přednost

Z jednání senátního výboru pro životní prostředí se omluvil i druhý z předkladatelů, Pavol Lukša z TOP 09, pro něhož byla ve středu 13. dubna prioritou práce ve sněmovně. Tvrdí, že se to jinak nedalo zařídit.

"Předsedal jsem zemědělskému výboru na výjezdním zasedání v Brandýse nad Labem," řekl Aktuálně.cz Lukša. Předlohu za všechny předkladatele aspoň obhajoval při jednání senátorského pléna, ale neuspěl.

"Samozřejmě mě to mrzí. I tento malý krok mohl sloužit k tomu, že by se lidem dýchalo lépe," poznamenal Lukša.

Třetí z předkladatelů - poslankyně Kristýna Kočí - se ke své neúčasti v Senátu nevyjádřila, protože nebrala svůj mobilní telefon a nereagovala ani na krátkou textovou zprávu.

Foto: Ludvík Hradilek

Pro: 2 senátoři. Proti: 51

Senátor Karel Šebek, zpravodaj předlohy, ani neočekával, že by se ve výboru pro životní prostředí Kočí objevila. V té době totiž byla ústřední postavou vládní krize.

Podle Šebka by ale ani přítomnost předkladatelů nezvrátila rozhodnutí Senátu předlohu zamítnout, respektive vrátit sněmovně.

"Není to dobrá novela," řekl Aktuálně.cz Šebek. Připomněl, že proti ní hlasovali i senátoři z Moravskoslezského kraje a ze severních Čech, z oblastí s nejšpinavějším ovzduším.

Z 68 přítomných poslanců zvedlo ruku proti předloze 51 zákonodárců, jen dva byli pro, ostatní se zdrželi. Podle Šebka předloha znečištěnému ovzduší nepomůže mimo jiné proto, že obsahuje 18 výjimek, takže by se zákon vztahoval třeba jen na desítky aut.

Stockholm snížil prach o 40 %

S tím nesouhlasí Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví, podle něhož nízkoemisní zóny dobře fungují v desítkách měst v Německu, Velké Británii, Švédsku nebo Dánsku.

Podívejte se na ostravskou novinku. Když je smog, je MHD zdarma:

Šuta připomněl, že například Stockholm díky tomu snížil emise oxidů dusíku o 10 až 20 procent a emise jemných prachových částic o 40 procent.

"Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Ústí nad Labem a další desítky měst v České republice už letos vyčerpaly celoroční kvótu 35 dní, kdy smí být překročen limit pro znečištění prachem. V některých městech projevili komunální politici ochotu vyhlásit nízkoemisní zónu," řekl Šuta.

"Na Ostravsku na možnost vytvořit nízkoemisní zóny hodně čekají," řekl Aktuálně.cz Daniel Vondrouš z ekologického sdružení Zelený kruh.

 

Právě se děje

Další zprávy