Školství smí číst maily zaměstnanců. Mají to ve smlouvě

Domácí Domácí
12. 9. 2011 10:08
V resortu Josefa Dobeše nedošlo podle policie k trestnému činu
Josef Dobeš.
Josef Dobeš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Policie v pondělí ukončila případ sledování e-mailové korespondence a úniku dat z ministerstva školství. K trestnému činu podle policie nedošlo.

Zaměstnanci mají možnou kontrolu pošty v pracovních smlouvách. O výsledcích policejního vyšetřování informoval Týden.cz.

"Zjistili jsme, že zaměstnanci o sledování e-mailů věděli, protože tuto informaci obsahovala jejich pracovní smlouva, kterou podepsali," řeklo Týdnu pražské krajské ředitelství.

Ministr Josef Dobeš se od celé věci distancoval a v polovině února podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Policie však nyní případ uzavřela s tím, že nedošlo k trestnému činu.

"Toho si nejsem vědom a nemyslím, že je to v pořádku. Mám informace, že je možné mít seznam lidí, kteří odesílají z ministerstva něco ven, ale dle mého soudu není možné a nedovedu si to představit, že by někdo mohl nahlížet do něčí pošty, aniž by o tom ten člověk věděl," odpověděl pro server Dobeš. Rozhodnutí policie je podle něj „zklamání".


O možném úniku dat se začalo mluvit na začátku roku, kdy se v médiích objevily zprávy o statisícových odměnách zaměstnanců ministerstva školství. Na ministerstvu fungoval účet, který umožnil číst poštu zaměstnancům.

Číst e-maily se může, ale pouze pracovní

Podle zákoníku práce i právních expertů, které server oslovil, má zaměstnavatel právo monitorovat e-mailovou korespondenci svých zaměstnanců.

"Pokud ale zaměstnavatel narazí na ryze soukromou korespondenci, nesmí v žádném případě e-mail číst. Porušil by tím soukromí zaměstnance," vysvětlil odborník na pracovní právo Petr Hůrka z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

 

Právě se děje

Další zprávy