Špeh poslanců nebyl policista. Zůstal neznámým

Radek Nohl Kateřina Eliášová, Radek Nohl
31. 7. 2011 20:02
Sněmovní anonym hlásil exministru Johnovi pohyb poslanců Tluchoře a Kočí
Anonym zatím udal Tluchoře a Kočí. Kdo bude další?
Anonym zatím udal Tluchoře a Kočí. Kdo bude další? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bez výsledku skončilo pátrání po údajném policistovi, který letos v dubnu informoval e-mailem někdejšího ministra vnitra Radka Johna (VV) o tajných schůzkách poslanců Petra Tluchoře a Kristýny Kočí v budově Poslanecké sněmovny.

Policistům se nepodařilo zjistit, kdo oba politiky Johnovi udal. Přišli ale na to, že odesílatelem e-mailu nebyl policista z ochranné služby sněmovny, který byl pod textem podepsán. Jeho identitu policie tají.

"Pravděpodobně došlo spíše ke zneužití IP adresy konkrétního policisty," řekl Aktuálně.cz policejní prezident Petr Lessy.

Případ vyvolal politickou přestřelku, někdejší šéf poslaneckého klubu ODS Tluchoř obvinil exministra vnitra Johna z toho, že zneužívá policii ke sledování politiků.

To, že se po sněmovně pohybuje člověk, který monitoruje poslance a informuje o jejich aktivitách přímo ministra Johna, rozzlobilo šéfku sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS). Policejnímu prezidentovi napsala dopis a požádala ho, aby přijal taková opatření, aby k podobným situacím už nedocházelo.

Falešný policista nejspíš ukradl počítač

Pisatel, který se vydával za policistu pracujícího ve sněmově, Johnovi poslal celkem dva e-maily obsahující důvěrné informace o obou poslancích. Připomeňme, že se kauza s e-mailem objevila v době, kdy Věci veřejné Tluchoře a Kočí obvinily z přípravy puče proti straně a jejímu faktickému lídrovi Vítu Bártovi (VV).

Pisatel si nejprve myslel, že mezi Kočí a Tluchořem je milenecký vztah, pak prý pochopil, že chystali puč. Tak popsal obsah prvního e-mailu exministr vnitra Radek John.
Pisatel si nejprve myslel, že mezi Kočí a Tluchořem je milenecký vztah, pak prý pochopil, že chystali puč. Tak popsal obsah prvního e-mailu exministr vnitra Radek John. | Foto: Jan Langer

"Ten člověk mi napsal, že pracuje v ochraně Parlamentu a že má důkaz pro tvrzení, že se slečna Kočí scházela do pozdních nočních hodin s panem Tluchořem v jeho kanceláři," řekl Aktuálně.cz John. Po zveřejnění celé kauzy kontaktoval neznámý pisatel Johna znovu. "On mi napsal druhý mail, že je rozhořčený jako občan a že snad může projevit svůj občanský postoj," uvedl bývalý ministr.

John o e-mailu řekl svým kolegům na koaličním jednání, policii však neinformoval. Ta se do případu vložila až po zveřejnění kauzy.

"Policista, za něhož se pisatel vydával, ani nemohl mít tyto konkrétní informace. Sice slouží u ochranné služby, ale na úplně jiném místě," vysvětlil Lessy. "Policie pracuje i s verzí, že došlo k odcizení jeho některých věcí, které on legitimně nahlásil. Těžko ale dneska zjistíme, kdo mohl tu techniku zneužít, ta ani nebyla dohledána," dodal.

Policie však netuší, jak se k podobným informacím mohl dostat skutečný autor e-mailu. Neví totiž, kdo to je.

Lessy: Opatření jsou dostačující

Policejní prezident o výsledcích šetření informoval i šéfku sněmovny Němcovou. A napsal jí, že opatření není třeba měnit.

"Náš systém ve sněmovně neumožňuje, aby měl policista kompletní informace o pohybu jednotlivých poslanců," uvedl Lessy.

Předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové došla trpělivost. Radek John jí neodpovídal, tak oslovila Petra Lessyho.
Předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové došla trpělivost. Radek John jí neodpovídal, tak oslovila Petra Lessyho. | Foto: Ludvík Hradilek

Policista Johnovi v e-mailu tvrdil, že by mohl dohledat i termíny schůzek obou politiků. Pokud by to chtěl udělat, musel by mít přístup k datům, která lze získat z magnetických karet, které mají poslanci, ale i zaměstnanci sněmovny či novináři.

Karta má v sobě čip, díky kterému mohou její držitelé procházet sněmovnou, včetně svých kanceláří. "Vstupy turnikety jsou zaznamenávány do centrálního počítače a pod číslem té karty se dají výstupy vyhledat," potvrdil šéf bezpečnostního útvaru sněmovny Jan Gabriel.

Díky tomu lze například zjistit, kdy jde poslanec do své kanceláře, kdy na oběd nebo kdy opouští sněmovnu. Platí to i pro ostatní držitele karet.

Policista se však podle něj k těmto informacím dostat nemůže. "Jednak je to v zabezpečené oblasti, tam máme přístup jen my. Kdyby někdo chtěl sdělit panu Johnovi detaily, které by byly z tohoto počítače, tak je to nemyslitelné," tvrdí.

Sněmovní policisté přesto dostali od Lessyho doporučení, aby jakékoliv informace, které se dozví v souvislosti se službou, nesdělovali dál.

Němcová psala Johnovi. Marně

Že se ve sněmovně možná dosud pohybuje někdo, kdo sleduje poslance a možná má přístup k citlivým informacím, dál znepokojuje předsedkyni dolní komory Miroslavu Němcovou (ODS). Ta nejprve požádala Johna, aby jí e-mailovou korespondenci předal. Chtěla vědět, kdo e-mail napsal a vyvodit odpovědnost. John jí doteď neodpověděl.

"Ať už to byl kdokoliv, je neskutečně varovné, že chtěl poskytnout tak citlivé údaje," zlobí se Němcová. "Politička se obává, že vedle možnosti skandalizovat poslance skrze citlivé údaje, s kým se scházejí, existuje i bezpečnostní riziko. "Nemám ochranku, odmítla jsem ji. Často chodím ze sněmovny domů v pozdějších večerních hodinách. Kdyby někdo chtěl a poslal informaci, že zrovna odcházím, tak by si to se mnou mohl někdo chtít třeba vyřídit," varuje.

Aktuálně.cz kontaktovalo poslance bezpečnostního výboru, zda se touto kauzou zabývali a přijali případně nějaká opatření. Oslovení politici se o kauze s e-mailem dozveděli převážně z médií. A na půdě výboru se jí vůbec nezabývali.

 

Právě se děje

Další zprávy