Senátoři pokárali policii kvůli Čunkovi

Martina Macková
10. 4. 2007 18:44
Napříště očekáváme profesionální podklady, shodli se
Jiří Čunek: k rozhodování o jeho imunitě neměli senátoři dost dobré informace
Jiří Čunek: k rozhodování o jeho imunitě neměli senátoři dost dobré informace | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Senátoři dnes přijali usnesení, které kárá policii za neprofesionálně připravené podklady. Ty dostali politici na stůl, když rozhodovali o vydání vicepremiéra Jiřího Čunka k trestnímu stíhání.

Čunek je díky tomu, že jej Senát zbavil imunity, obviněn z přijetí půlmilionového úplatku. Vydat senátora Čunka se přitom senátoři rozhodli jen velmi těsně - jen o dva hlasy.

"Mandátový a imunitní výbor schválil usnesení, kde zcela konkrétně říkáme, že jsem nedostali veškeré informace právě v případu pana Čunka," řekl Aktuálně.cz senátor Jaromír Štětina (Praha, za SZ).

Senátor Štětina si hlasitě stěžuje na práci policie v kauze Čunek
Senátor Štětina si hlasitě stěžuje na práci policie v kauze Čunek | Foto: Ondřej Besperát

Nekvalitní práce policie

Usnesení je nakonec oproti návrhu velmi konkrétní a podle Štětiny podrobně popisuje nekvalitní práci policistů. Obsahuje i výzvu ministrovi vnitra Ivanu Langrovi a policejnímu řediteli, aby se zasadili o nápravu při dalších podobných případech.

Naopak výbor neschválil návrh, aby v usnesení byla také výtka k délce vyšetřování případu lidoveckého šéfa.

Senátorům nejvíce vadí, že policisté v podkladech pro senátory, neuvedli, že jim udání doručil bývalý ministr spravedlnosti a advokát Jiří Novák (ODS). "Někteří kolegové říkali, že tato informace mohla výrazně ovlivnit rozhodnutí, zda pana Čunka vůbec vydat," řekl Štětina.

Infobox
Autor fotografie: sh

Hlasování na začátku února přitom dopadlo velmi těsně. Ze 72 senátorů bylo pro vydání 38, minimum bylo 37.

Hlasovat znovu se nebude

Senátoři dnes debatovali i o tom, zda by se nemělo revokovat usnesení o vydání Čunka. K tomu se ale nechystají. Dnešní usnesení zřejmě nebude projednávat plénum Senátu. Politici věří, že na něj ale zareaguje ministr a policejní špičky.

Senátorka Daniela Filipiová (Praha, ODS) Aktuálně.cz potvrdila, že to není poprvé, kdy policie mate politiky dolní komory.

Už před čtyřmi lety, kdy Senát vydal ke stíhání politika ODS Alexandra Nováka, policisté senátorům poskytli nepodepsanou výpověď. "Nebyla podepsaná ani od toho, kdo ji podával, ani od člověka, který ji psal. To by se nemělo stávat," říká Filipiová.

Novák byl stejně jako Čunek obviněn z přijetí úplatku ještě z doby, kdy starostoval v Chomutově. Novák odmítá vinu a poukazuje na politický podtext. Jeho případ není dodnes vyřešen.

 

Právě se děje

Další zprávy