Senátoři chtějí dát k soudu cenzuru, zavádí ji poslanci

Eva Benešová
10. 2. 2009 14:20
Zákaz zveřejňování odposlechů chtějí dát soudcům senátoři
Tak se na to podíváme... Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Ilustrační snímek
Tak se na to podíváme... Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Ilustrační snímek | Foto: Attila Racek

Praha - Snaha poslanců omezit svobodu slova by mohla narazit na Ústavní soud.

Skupina senátorů chce totiž podle informací deníku Aktuálně.cz sbírat podpisy pro návrh zrušit novelu trestního řádu, která počítá se zákazem publikovat odposlechy. Právě díky únikům z odposlechů do médií se přitom mohla veřejnost dozvědět například, jaké mají politické špičky kontakty na podsvětí.

Pokud se senátorům podaří sehnat dostatek podpisů, obrátí se na ústavní soudce. Jeden z iniciátorů návrhu senátor Jiří Oberfalzer Aktuálně.cz řekl, že návrh bude podán v případě, že novelu podepíše prezident.   

Foto: repro Aktuálně.cz
Nepřehlédněte:
Výběr z odposlechů politiků aneb Co nechtějí, abyste věděli

Sněmovna by zakazovala

Senát novelu vrátil sněmovně, ale ta jeho postoj přehlasovala.

Právě na prezidentovi nyní záleží osud novely, která kromě odposlechů zakazuje také publikovat údaje o obětech trestných činů. 

Foto: Attila Racek
Čtěte také:
Atentát na hlavu státu. Smí se o tom napsat?

"Spolupracujeme se senátory, kteří musí dát dohromady 17 podpisů, aby se stížností zabýval Ústavní soud. Udělali bychom to sami, ale nedáme dohromady 41 podpisů, které jsou nutné za Poslaneckou sněmovnu," řekla dnes místopředsedkyně zelených Kateřina Jacques. Ona i další poslanci SZ přitom minulý týden pro zákaz zvedli ruku.

Dnes se za to omlouvala. "To je věc, která nás skutečně mrzí. Přirovnala bych to k bouračce, která se stane profesionálnímu řidiči, jenž 30 let jezdí bez nehody a jednoho dne je přetažený a stane se. Nebyla v tom zlá vůle ani žádný taktický záměr," řekla Jacques novinářům.

Kromě ní podpořilo minulý týden zákaz odposlechů dalších 120 ze 161 přítomných poslanců ze všech frakcí vyjma KSČM.

Novela podle Jacques

Pokud senátoři budou mít dostatečný počet podpisů, bude Ústavní soud posuzovat, zda zákaz zveřejňování odposlechů nekoliduje například s ustanovením o svobodě tisku či svobodě slova.

Zelení také chystají novelu, která by měla zveřejňování těchto materiálů opět umožnit.

"Předložíme ji okamžitě, jak zákon podepíše prezident," dodala Jacques.

Benda tvrdí muziku

Novela zákona o odposleších vznikla v dílně vlivného ústavně právního výboru sněmovy, který vede poslanec ODS Marek Benda.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog reportéra Aktuálně.cz:
Martin Novák: Smutný odposlechový konec Marka Bendy

Vládní návrh novely totiž původně vznikl jako reakce na vyšetřování největšího případu týrání dětí v Kuřimi. Vláda chtěla po zkušenostech s medializací případu napříště chránit dětské oběti trestných činů a poslanci poté omezení pro novináře rozšířili - krom jiného na odposlechy.

Redakce Aktuálně.cz v posledních třech letech publikovalo přepisy odposlechů několikrát - vždy se jednalo o odposlechy politiků.

Za zveřejnění odposlechů by podle novely trestního řádu, bude-li opravdu schválen, mohla být uložena pokuta a v extrémních případech až pět let vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy