Senát v březnu zveřejní na webu, co berou senátoři

Martina Machová Martina Machová
27. 12. 2011 12:01
Jak hospodaří vaše senátorka či senátor, se dozvíte 1. března
Předseda Senátu Milan Štěch
Předseda Senátu Milan Štěch | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senát splní svůj slib, že dobrovolně a bezplatně zveřejní, kolik si nechali vyplatit senátoři a senátorky v roce 2011 na své kanceláře, asistenty, byty a auta z veřejných prostředků.

Na informace si veřejnost bude muset počkat do 1. března 2012, i když původně slibovala kancelář Senátu, že přehled takzvaných náhrad členů horní komory palrlamentu zveřejní hned po Novém roce.

"Senátoři musí do konce ledna předložit veškeré faktury," vysvětluje posunutí data mluvčí Senátu Pavlína Heřmánková s tím, že během února se bude prezentace údajů doupravovat.¨

Senát totiž zatím nemá jasno, jak si s celým přehledem náhrad poradit graficky. Jasné je pouze, že horní komora půjde co nejjednodušší a nejpřehlednější cestou, pravděpodobně ve stylu tabulek.

"Jde o to, aby bylo možné jednotlivé položky u senátorů snadno porovnávat," uvedla mluvčí.

Konečnou podobu přehledu musí schválit nový kancléř Jiří Uklein, který nastupuje na začátku ledna. Do té doby se k ničemu, co souvisí s jeho budoucím působištěm, nechce vyjadřovat.

Zveřejněním dat reaguje Senát na kritiku, kterou vyvolal jeho postup vůči Aktuálně.cz. Redakce požádala o přehled náhrad všech senátorů za poslední volební období (nejvýše šest let) podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Úřednící horní komory si za data, která ve vyspělých zemích bývají automaticky na webu, naúčotvali 27 840 korun.

Po zveřejnění případu slíbil předseda Senátu Milan Štěch, že v roce 2012 požadované informace zveřejní, avšak deník Aktuálně.cz přesto musel částku zaplatit.

V reakci na krok senátu usnadnit přístup k informacím o hospodaření senátorů přislíbila větší otevřenost i předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Ta zdůraznila, že dolní komora parlamentu nikdy informace o náhradách nezpoplatňovala a na otázky odpovídá.

Praxe deníku Aktuálně.cz je, že tiskový odbor sněmovny skutečně informace zasílá, nicméně si na jejich zpracování bere několikolikadenní lhůtu.

Na dotaz, zda i sněmovna proto nepočítá s tím, že by jednou za rok zveřejnila všechny vyčerpané náhrady na svém webzu Nemcová uvedla, že nejprve vyčká, s čím příjde Senát. "Každopádně my jsme byli dál než Senát a sněmovna nemá důvod, aby něco tajila," konstatovala.

 

Právě se děje

Další zprávy