Senát schválil změny týkající se hranic s Polskem

ČTK ČTK
31. 1. 2013 10:35
Vyplývají z toho, že některé řeky, které tvoří hranici, během let změnily svůj tok
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Senát schválil vládní návrh, který se týká společné česko-polské hranice. Předloha obsahuje novou hraniční dokumentaci, která zobrazuje aktuální stav hranice s Polskem.

Změny v hranici vyplývají z toho, že některé řeky, které tvoří společnou hranici, během let změnily svůj tok, a tím hranici posunuly.

Hraniční dokumenty obsahují mimo jiné hraniční mapy, seznamy technických údajů, seznamy hraničních vodních toků, seznamy hraničních cest a seznamy hraničních příkopů.

Kvůli změnám toku řek přišlo Polsko v konečném vyčíslení o zhruba 5000 metrů čtverečních svého území. Náhradu za ně ale podle smlouvy o společných hranicích nedostane.

Přirozené změny polohy koryt řek, které tvoří hranici mezi oběma zeměmi, připravily Polsko o 71 705 čtverečních metrů území. Česká strana naopak přišla o 66 620 metrů.

Zhruba pětitisícový rozdíl v neprospěch Polska se mu ale nahrazovat nebude. Důvodem je, že podle platné smlouvy o česko-polských hranicích se vzájemná hranice přizpůsobuje přirozeným změnám toku řek.

Návrh nových hraničních dokumentů projednává také Poslanecká sněmovna. Schvalovat by je měla na své únorové schůzi. Poté by měl předlohu podepsat ještě prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy