Stvrdit evropskou smlouvu? ODS skřípe zuby

Petr Holub, Martina Macková
24. 11. 2007 17:24
Topolánek pohrozil v případě odmítnutí smlouvy demisí
Prvý a zatím druhý muž ODS. Mirek Topolánek a Pavel Bém
Prvý a zatím druhý muž ODS. Mirek Topolánek a Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Schválit evropskou smlouvu, nebo ne? ODS nechce, ale nic jiného než podpořit svého premiéra, který musí souhlas podepsat, nezbývá.

Vzpoura proti euroústavě se nekoná. Největší odpůrci nakonec nenavrhli usnesení, aby ODS odmítla euroústavu. Prozradili ale, jak se Česko zřejmě zachová.

Strategie? Vyčkat na "ne" odjinud

"Pro ODS by bylo nejlepší, kdyby smlouva nezačala platit. Nepřejeme si ale pád vlády, musíme proto hledat kompromis," řekl před delegáty europoslanec Hynek Fajmon, jeden z radikálních odpůrců euroústavy.

A naznačil, jak by Česko v čele s vládou ODS mohlo postupovat.

"S ratifikací by se nemělo spěchat. K tomu, aby začala platit, je třeba souhlasu všech členských států. je to proces s otevřeným koncem. Nezlobili bychom se, kdyby Francouzi či Britové řekli svým vládám, co si myslí," naznačil možnost, že by ústavu zablokoval jiný stát.

To potvrdil senátor Jaroslav Kubera. "Premiér to musí podepsat, ale pak se ještě musí ratifikovat. Říci ano je stejné jako říci ne. A když to nemůžeme říct, nemáme tam co dělat. Je to smlouva na desetiletí," řekl senátor Kubera.

Premiér Topolánek musel nakonec před straníky připustit, že Fajmon řekl víc než měl. "Prozradil taktiku, teď se bude těžko jednat," řekl.

Odstoupím, řekl Topolánek

Už před sjezdem se objevovaly hlasy, že ODS si není schválením jistá. Zdálo se, že by kongres mohl Topolánkovi nařídit, aby euroústavu za Česko vůbec nepodpsal.

Kritičtí byli především europoslanci v čele s Hynkem Fajmonem. Například senátor Jaroslav Kubera Aktuálně.cz jasně řekl: "Já jsem proti ratifikaci listiny. Ostatní taky, ale ruku pro to nezvednou."

Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek se proto snažil debatu utnout už v začátku. V emotivním projevu varoval kongres před odmítnutím smlouvy. V takovém případě by odstoupil.

"Pokud by se schválilo odmítnutí evropské smlouvy, musela by následovat moje demise, a tedy demise celé vlády," řekl doslova Topolánek, který ale v jiné části dával velký důraz na to, že ODS musí vytrvat ve vládě a vyhrát i další volby.

ODS čeká přiznání, jak moc cítí svůj euroskepticismus - ČTĚTE ZDE

"Neměli jsme sílu reformní smlouvě zabránit, protože jsme k tomu nenašli v Evropě spojence. Teoreticky jsem mohl celé jednání vetovat, ale dostal bych zemi do mezinárodní izolace. Kdybych to přesto udělal, dnes už by nebyla tato vláda. V daných podmínkách jsme vyjednali maximum možného," vysvětloval premiér.

Foto: Ludvík Hradilek

ODS musí změnit usnesení z minulého kongresu, který euroústavu odmítl. Nyní je ODS ve vládě a usnesení nemůže naplnit. "Filozoficky s usnesením souhlasím, ale věcně je nesprávné a budu žádat jeho doplnění," řekl na začátku kongresu premiér.

Referendum ano či ne?

Zda se nakonec vypíše referendum, není jasné. Straníci ze středních Čech nakonec navrhli, aby strana referendum požadovala. Kongres ale návrh v usnesení nepodpořil.

ODS plánuje po podpisu dát euroústavu k Ústavnímu soudu, který by podle jejích předpokladů mohl najít "problém".

Ten by měl také rozhodnout, jestli ji parlament schválí prostou, anebo ústavní většinou.

Sobotka při příchodu na kongres řekl, že k referendu o evropské smlouvě není důvod. "Už tím, že jsme hlasovali pro vstup do EU, jsme o část pravomocí přišli. Teď není důvod," řekl Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy