Šéf Senátu ve při s Hradem. Napomenul Klause za Lisabon

Eva Benešová
11. 5. 2009 16:40
Podle šéfa senátu Přemysla Sobotky Klaus zpochybňuje roli horní parlamentní komory a tím i své zvolení
Předseda senátu Přemysl Sobotka.
Předseda senátu Přemysl Sobotka. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) kritizoval prezidenta Václava Klause. Prohlásil, že postojem k ratifikaci Lisabonské smlouvy zpochybňuje význam Senátu, a nepřímo ho obvinil z prvoplánové destrukce Evropské unie. 

Klaus po ratifikaci smlouvy ve Senátu minulou středu řekl, že jde o selhání politických elit.

„Útok na hlasování senátorů je zpochybněním suverénního zákonodárného sboru, pilíře zastupitelské parlamentní demokracie," prohlásil Sobotka.

Doplnil, že Václav Klaus tak svými výroky nepřímo zpochybňuje i roli Senátu při prezidentské volbě  v únoru 2008.

„Lidé z okolí prezidenta zpochybnili české předsednictví EU a opakovaně tak podkopávají důvěru našich evropských partnerů k České republice," pokračoval v kritice Sobotka.

Sobotka mluví s Klausem během prezidentské volby.
Sobotka mluví s Klausem během prezidentské volby. | Foto: Tomáš Adamec

Mluvčí napomíná

Z Hradu pak obratem reagoval mluvčí prezidenta Radim Ochvat. Napomenul Sobotku a připomněl mu jeho někdejší výroky k Lisabonské smlouvě.

"Přemysl Sobotka by měl být ve svých názorech a postojích k Lisabonské smlouvě konsistentní. V Lánech 5. srpna 2008 řekl, že smlouva by mohla získat těsnou podporu, museli by s ní ovšem vyslovit souhlas Irové," napsal jednomu z ústavních činitelů úředník Hradu.

Na přímý dotaz pak Aktuálně.cz potvrdil, že dopisem předsedovi Senátu netlumočil postoj prezidenta. 

Vlastizrada odmítnuta

Ač kritizoval prezidenta, odmítl Přemysl Sobotka místopředsedkyně Senátu za ČSSD Aleny Gajdůškové, která chce poslat prezidenta k Ústavnímu soudu za vlastizradu, pokud Lisabonskou smlouvu nepodepíše. Pokud by jí soud vyhověl, Klaus by byl zbaven své funkce.

Klaus po ratifikaci Lisabonské smlouvy oznámil, že s podpisem chce vyčkat, zda skupina senátorů nechá prozkoumat dokument u Ústavního soudu a na jeho následné rozhodnutí.

Podpis stížnosti údajně slíbilo potřebných 17 senátorů ODS. Chtějí, aby ústavní soudci zhodnotili smlouvu jako celek, nejen šest jejích nejspornějších částí, jimiž se zabývali loni na podzim.

 

Právě se děje

Další zprávy