Senát schválil Lisabonskou smlouvu, zbývá podpis Klause

Domácí Domácí
6. 5. 2009 17:19
Kritici řekli, že smlouvu znovu pošlou k Ústavnímu soudu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátoři po šesti hodinách diskusí ratifikovali Lisabonskou smlouvu.

Pro reformní dokument Evropské unie zvedlo ruku 54 ze 79 přítomných zákonodárců. Nezbytné bylo, aby pro hlasovalo 48 senátorů.

"Český Senát opět nezklamal. Debata byla dlouhá, důkladná a o to v Evropě jde. Naši senátoři a poslanci ve sněmovně vědí, co se schvalovalo a jaké konsekvence to bude přinášet," komentoval rozhodnutí horní komory parlamentu odcházející ministr pro evropské záležitosti a senátor Alexandr Vondra.

Nyní smlouvu musí podepsat prezident Václav Klaus. Už oznámil, že dokument hned tak nepodepíše. V emotivním vysotupení oznámil, že rozhodně počká, zda část senátroů znovu předá smlouvu k posouzení Ústavnímu soudu a pak na to, jak nejvyšší soudní instance rozhodne. 

Je zřejmé, že definitivní ratifikace evropské smlouvy v České republice přijde přinejmenším až za několik měsíců.

Prezident hodlá počkat, až se skupina senátorů obrátí kvůli Lisabonu znovu na Ústavní soud a na to, až soud rozhodne. A senátoři s podáním vyčkají na výsledek lisabonského plebiscitu v Irsku - ten je naplánován na podzim.

Podrobně o prezidentově vystoupení ZDE

Klausova odpovědnost

Obstrukce od prezidenta očekávali političtí lídři předem.

"Ať budou vedeny kýmkoliv, budou pod taktovkou Václava Klause," uvedl odcházející premiér a předseda ODS Mirek Topolánek, který od ledna stál v čele rady EU.

Jedním dechem pak podobně jako Alexandr Vondra či předseda Senátu Přemysl Sobotka zdůraznil, že za osud smlouvy už je nyní v Česku zodpovědný pouze prezident.

"Je otázka na něho, co bude dělat. Má odpovědnost skončila ratifikací v Senátu, zbytek je odpovědnost prezidenta," uvedl Topolánek.

Lídr socialistů Jiří Paroubek hovořil směrem k prezidentovi vstřícnějším tónem. "Doufám, že Václav Klaus se zachová jako ústavní prezident," uvedl.

Tlak na hlavu státu chtějí zvýšit i zelení. Sepsali veřejnou výzvu, kterou ho chtějí přimět, aby Lisabon co nejrychleji podepsal. Tvrdí, že čekáním na rozhodnutí Irska prezident narušuje suverenitu země a vede republiku do izolace.

Evropa spokojena

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso výsledek dnešního hlasování o Lisabonské smlouvě v českém Senátu přivítal a vyjádřil naději, že Václav Klaus brzy připojí svůj podpis, čímž bude proces ratifikace v České republice završen.

Ratifikace nicméně zatím nebyla dokončena ani v Německu, kde se čeká na konečný verdikt ústavního soudu, a v Polsku, kde s podpisem otálí euroskeptický prezident Lech Kaczyński.

Ztráta poslankyně

Paroubek i odcházející ministr Alexandr Vondra také poděkovali senátorům za ODS, kteří smlouvu podpořili.

"Jsem rád, že se našli i senátoři ODS, kteří uznali nezbytnost pro tento významný dokument hlasovat. Chtěl bych je ocenit," uvedl Paroubek.

Pro ODS však schválení smlouvy přineslo jednu ztrátu v dolní komoře parlamentu. Poslankyně Alena Páralová tam oznámila, že dodrží předem avizovaný postoj a v reakci na přijetí Lisabonské smlouvy opustí ODS.

Podrobně o odchodu Aleny Páralové ZDE

Šest hodin jednání

Jednání o Lisabonu začalo už v deset dopoledne a za řečnickým pultíkem se střídal jeden senátor za druhým. Osud klíčového dokumentu byl dlouho nejistý - jistotou před jednáním bylo 47 hlasů.

Tíha rozhodnutí ležela na ODS. Právě z jejího klubu zaznívala nejostřejší kritika smlouvy.

Samotnému jednání o Lisabonu předcházelo další ožehavé téma - takzvaný vázaný mandát. Ten upravuje převod pravomocí z vlády na Brusel. A právě jeho schválením podmiňovali senátoři jednání o samotné smlouvě.

Zákonodárce, jejichž počínání bedlivě pozorovala celá Evropa, přišel přemlouvat i končící premiér a předseda ODS Mirek Topolánek. "Sešli jste se zde, abyste jednali o dokumentu, který je na jedné straně démonizován, na druhé straně jsou jeho dopady bagatelizovány," zahájil svůj projev.

"Lisabonská smlouva hájení národních zájmů ztíží, odmítnutí ho znemožní," zakončil svůj projev.

Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT:
Přečtěte si, co řekl premiér Topolánek senátorům
Foto: Aktuálně.cz
Je Lisabonská smlouva krokem do Evropy? Diskutujte
 

Právě se děje

Další zprávy