Schröder na Řípu věštil výhru ČSSD

ČTK
29. 4. 2006 16:21
Říp - Bývalý německý kancléř a někdejší šéf německé sociální demokracie (SPD) Gerhard Schröder při tradiční pouti na horu Říp podpořil ČSSD a premiéra Jiřího Paroubka.

"Nechte jiné vyhrávat průzkumy mínění a vy vyhrajte volby," řekl sociálním demokratům na adresu současných volebních průzkumů, v nichž ČSSĎ ztrácí za ODS několik procent.

Podle Schrödera má česká sociální demokracie nejlepší předpoklady k tomu, aby vyhrála červnové sněmovní volby. Důvodem
je podle něj nejen hospodářský růst Česka, ale i osoba premiéra Paroubka."Byla to sociální demokracie a především Jiří Paroubek, kteří vedli tuto zemi do Evropské unie, kteří ji vyvedli z hospodářské slabosti a přivedli k hospodářské síle," zdůraznil.

Kromě obou významných politiků se na Říp vydaly stovky sociálních demokratů z celé země. Schröder řekl sociálním demokratům, aby byli pyšní na Paroubka, protože není jiná země, kde by byl takový hospodářský růst, jako je v Česku, a ujistil je, že je srdcem s nimi.

Premiér Paroubek znovu zopakoval, že reálná průměrná mzda se za vlády ČSSD zvedla o 33 procent. ODS podle něj naopak připravuje "experiment na lidech". Její rovná patnáctiprocentní daň bude pro mnohé podle premiéra znamenat vyšší zdanění, než mají nyní. "V tuhle chvíli víme, že 89 procent lidí v této zemi má nižší zdanění, nežli je 15 procent," uvedl český předseda vlády.

Podle Paroubka se jeho německý kolega objeví v Česku ještě na závěr volební kampaně, stejně jako britský labouristický premiér Tony Blair a maďarský premiér Ferenc Gyurcsany.

Sociální demokraté se poprvé na Řípu sešli před volbami v roce 2002. Tehdy na vrcholu představili svůj volební program a zahájili volební kampaň. Na Říp šli i před volbami do Evropského parlamentu a postupně se z toho stala tradice.

 

Právě se děje

Další zprávy